Klik venligst
SKOLA 2022-09-24 KL. 16:00

Så stöttar du ditt stressade barn

Av Tove Scherman

Prov som avlöser varandra, bedömningar och betyg. Många barn och unga lider av skolstress. Vi bad Karolina Jackson, kurator på BRIS ge sin syn på hur du som förälder kan minska stressen.

Så stöttar du ditt stressade barn
Som förälder kan du stötta på flera sätt när ditt barn känner av skolstress.

Karolina Jackson är kurator på BRIS enhet för onlinestöd. Att stress inför prov och betyg är ett vanligt problem är uppenbart inför skolornas terminsstarter. Då hör många av sig med sin oro inför att bli testad och bedömd i skolan.
– Stress kan för en del föda katastroftankar, som att man inte kommer att kunna komma in på någon utbildning om man misslyckas med provet, att man slutar som arbetslös och hemlös.

Som förälder är det viktigt att bekräfta och sätta ord på känslorna, och förklara att provsituationer och betygssättning kan skapa stress som kan påverka självkänslan och väcka negativa tankar om hur det ska gå i framtiden. Att känslorna och tankarna finns där betyder inte att de speglar verkligheten.
– Väldigt många känner den här typen av oro. Ditt barn är inte ensamt om detta. Det kan hjälpa att veta varför de uppstår och att barnet inte är ensamt.

Att betyg och resultat på prov inte är ett mått på barnets person kan kännas som en självklarhet.
– Men för den som har en ungdom som kämpar med skolstress är det viktigt att påminna om att barnet duger som det är, säger Karolina Jackson.

Det kan vara svårt för ett stressat barn att se tillvaron på lång sikt. Att hjälpa barnet att skapa perspektiv kan lindra stress och oro.
– Förklara att det finns många vägar att gå, att det finns många människor som behövt kämpa i skolan men ändå har liv som de trivs med och arbeten de tycker om.

Som förälder kan du också underlätta genom att skapa goda rutiner hemma, förklarar Karolina Jackson. Mat, sömn och en balans mellan skolarbete och fritid ger barnet energi att hantera stress och orka med skolarbetet.
– Har barnet svårt att prioritera kan det vara bra att sätta sig ner och gå igenom vad som ska göras under veckan. Vad behöver du börja med, vad känns svårast?




Att prioritera bort vänner och fritidsintressen kan öka stressen. Alla behöver göra roliga saker för att fylla på med energi, förklarar Karolina Jackson.
Samtidigt har många barn och unga höga krav på sig själva även när det gäller till exempel idrottsprestationer och musikutövande.
– Det kan vara bra att prata om ambitionsnivån, att det faktiskt går att ägna sig åt något bara för att det är roligt.

När du ser en förändring där barnet isolerar sig från familj och vänner, struntar i skolan och tappar lusten att göra den han eller hon tycker om bör du ta signalerna på allvar, förklarar Karolina Jackson.
– Var inte rädd för att fråga, även om du inte får svar. Stå kvar och var tydlig med din roll som förälder, att du finns där för barnet. För en del känns det lättare att prata med någon annan vuxen, hos till exempel elevhälsan. Visa på olika alternativ och låt barnet föreslå något som kan passa.


Så stöttar du ditt barn när skolan stressar


1. Bekräfta barnets känslor när katastroftankarna tar över.

2. Påminn om att betyg och provresultat är inte ett mått på barnets person.

3. Ge perspektiv. Livet ger många fler chanser.

4. Hjälp barnet att prioritera bland arbetsuppgifterna. Kontakta skolan om barnet behöver hjälp med detta.

5. Ska goda rutiner för mat, sömn, skolarbete och fritid.

6. Fyll på med roliga, kravlösa aktiviteter.

7. Fråga regelbundet hur barnet mår och hur du kan stötta för att minska stressen.