SKOLA 2025-03-13 KL. 16:40

Plats för 375 elever på nya Lagaholmsskolan

Av Rickard Gustafsson

Planerna för nya Lagaholmsskolan går framåt – i en nedbantad version. Skolpolitikerna hade önskat en större skola, men kommunstyrelsen valde att hålla sig till en mindre modell.
– Utbildningsnämnden tyckte att 375 elever var lite för lite. Vi vidhåller fortfarande att vår beräkning från första början räcker, säger Ove Bengtsson (C).

Plats för 375 elever på nya Lagaholmsskolan
Lappad och lagad. Lagaholmsskolan byggdes 1968 och invigdes året därpå. Nu ska den snart 60-åriga skolan ersättas med en ny på samma område. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Den befintliga Lagaholmsskolan har sedan länge sett sina bästa dagar, eller uppnått sin tekniska livslängd som det heter på fackspråk.

En ny skola behövs och för ett drygt år sedan tog Kommunfastigheter fram skisser på en skola för 389 miljoner kronor och plats för 600 elever.

Siffrorna har stötts och blötts och kommunstyrelsen har nu beslutat om ramverket för skolans storlek och gett bolaget i uppdrag att göra en ny förstudie.

Den nya Lagaholmsskolan, som planeras stå klar hösten 2027, ska rymma 375 elever plus 50 elever för anpassad grundskola. Ett lägre antal än vad utbildningsnämnden hade önskat, som förordat en skola där man tar höjd för 450 + 50 elever.

Kommunstyrelsen vill dock inte spendera mer pengar än absolut nödvändigt. Samtidigt anser man sig ha på fötterna att beräkningarna av elevunderlaget för en mindre skola håller.

För närvarande går det 317 elever på Lagaholmsskolan och enligt befolkningsprognoserna kommer elevantalet att förbli stabilt eller till och med minska.

– Tittar vi framåt ser vi inte att det ska stiga ännu mer. Det finns visserligen en puckel med elever som snart går ut, men om vi tittar på antalet födda barn kommer det snarare att sjunka, förklarar kommunrådet Ove Bengtsson.

En ny högstadieskola för 375 elever plus 50 elever i anpassad grundskola är tillräckligt. Det har kommunstyrelsen beslutat. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Den föreslagna högstadieskolan kommer bestå av tre årskurser och fem parallellklasser, med 25 elever i varje klass. Även om elevantalet skulle passera 375 är det ingen ko på isen.

De blivande skolsalarna är nämligen anpassade för större grupper och kan rent tekniskt ta emot så många som 480 elever.

– Man ska veta att skolsalarnas ventilation är anpassade för 33 personer i varje klassrum. Så det får plats betydligt fler elever, säger C-kommunrådet.

Att bygga större än behovet skulle inte bara innebära högre investeringskostnader, utan även högre driftkostnader. Att betala hyra för tomma lokaler är ingen vettig hushållning med skattebetalarnas pengar, menar kommunstyrelsen.

På området finns dock gott om mark att bygga till – om behov uppstår i framtiden.

– Det är bättre att titta på det längre fram och se hur utvecklingen blir. Bygger vi klokt nu betalar vi den faktiska kostnaden och inte något överpris, säger Ove Bengtsson.

Medborgerlig Samling ville återremittera ärendet för att utreda skolans upptagningsområde och framtida elevunderlag, men röstades ned.

– Vi tyckte att det var för mycket osäkra siffror. Vi ville även ha en riktigt bra diskussion om möjligheten att flytta in högstadieskolan i Osbecksgymnasiets lokaler och i stället använda pengarna till Lagaholmsskolan för att bygga en ny gymnasieskola ute vid järnvägsstationen, säger Roland Norrman.

MED-politikern pekar på att Osbecksgymnasiets attraktionskraft skulle stiga.

– Många elever väljer ju bort Osbeck för att de vill ha en nystart och att det inte är coolt nog. Finessen med vår idé är att skilja högstadiet från gymnasiet och ge eleverna nystarten och dessutom skulle en ny skola bli en fin start på utvecklingen av stationsområdet. Tyvärr ville man inte ens diskutera det här.

Senast den 30 juni i år ska Kommunfastigheter presentera en förstudie för hur skolan ska byggas och vad prislappen blir.

Tidigare skisser på en ny Lagaholmsskola med anpassning för 600 elever. Nu ska ett nytt gestaltningsförslag tas fram för klart färre elever. Skiss: Horisont Arkitekter