Klik venligst
SKOLA 2024-05-22 KL. 12:43

Pappaskämt vann tävling för trafiksäkerhet

Av Johan W Jönsson

5A på Veingeskolan är en av elva klasser som prisas för sin kreativitet av Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF). Av 194 filmsnuttar i tävlingen ”10 sekunder” utsågs klassens bidrag till en av elva vinnare.
– Det känns jättekul! Jag visste att det skulle gå bra men de andra trodde inte riktigt på mig, säger Eddie Josefsson, en av eleverna bakom vinnarbidraget.

Pappaskämt vann tävling för trafiksäkerhet
Veingeeleverna Emil Helgesson, Samuel Strömberg, Eddie Josefsson och Theo Lindberg ligger bakom det vinnande bidraget i NTF:s tävling "Tio sekunder". Foto: Johan W Jönsson

Under våren har NTF anordnat en tävling för Sveriges alla tredje- till sjätteklassare som heter ”10 sekunder”. Tävlingen har funnits sedan 2016 och är rikstäckande sedan i fjol.

Elevernas uppdrag var att skapa kreativa filmer som visar hur lite man hinner med på den korta tiden man sparar in på att köra för fort utanför en skola.

Emelie Hedberg är kommunikatör och projektledare på NTF:

– Vi har gjort mätningar utanför skolor och det är så många som varannan bilist som kör för fort. Den här tävlingen kan förhoppningsvis få folk att sakta ner, säger hon.

Femteklassarna på Veingeskolan deltog i ”10 sekunder”. Varje klass fick skicka in max två bidrag och 5A:s bidrag ”Pappaskämt” utsågs till en av elva vinnare av totalt 194 bidrag.

På filmsnutten kommer en elev in i ett rum och säger: ”Pappa, jag är kall! Och får då till svar: ”Är du kall? Ställ dig där i hörnet, där är 90 grader. Hohoho!”. Skämtet tar knappt tio sekunder.

– Syfet är att visa vad vuxna gör och vi tycker att det var fyndigt med ett skämt. Man hinner dra ett kort skämt, det är den tid man sparar på att köra för fort utanför en skola, säger Emelie.

Mellanstadiet på Veingeskolan är ganska skyddad från trafik. Men så ser det ut långt ifrån på alla skolor, där vägar går i direkt anslutning till den plats där barn vistas.

– Många bilar kör för fort utanför skolor och då blir det osäkert för barnen att gå till och från skolan. Det är det problemet vi vill uppmärksamma med den här tävlingen, säger Emelie.

Lärare Magnus Svensson berättar att de på matematiken gör praktiska moment som att mäta bilars hastighet. Filmerna till tävlingen jobbade klassen med på tekniken.

Klass 5A på Veingeskolan belönades med glass då klassens bidrag i NTF:s nationella tävling "Tio sekunder" utsågs till en av elva vinnare. Totalt deltog 194 bidrag. Foto: Johan W Jönsson

Svensson själv inspirerade till det vinnande bidraget då han ibland drar torra ”pappaskämt” för eleverna under matematiklektionerna.

Samuel Strömberg, Emil Helgesson, Eddie Josefsson och Theo Lindberg heter eleverna som ligger bakom det vinnande bidraget.

– Vi tänkte först skrämma någon men det tog för lång tid. Sedan ändrade vi till skämt men det var också svårt att hinna med på tio sekunder. Då fick det bli ett tråkigt pappaskämt, säger de.

Hur trodde ni det skulle gå?

– Vi trodde aldrig att vi skulle vinna, säger Samuel, Emil och Theo.

– Jo, jag trodde faktiskt det, men de andra litade inte på mig, ler Eddie.

Kör folk fort utanför skolan?

– Nej, det är mest mopeder och epor. Bilar kör inte så fort här utan det är mest uppe vid den andra vägen. Vi känner oss inte rädda när vi går till skolan, säger killarna.

Klassen belönades med diplom, glass och en dag på Funplays (ett aktivitetscenter för hela familjen) i Hyllinge, som är en av NTF-tävlingens sponsorer.

Hur kändes det när ni fick reda på att ni vunnit?

– Vi trodde först inte på Magnus när han berättade det. Det känns jättekul att vi vann och att vi får både glass och en rolig dag tillsammans med klassen, avslutar eleverna.

Länk till Veingeskolans vinnande bidrag:

Pappaskämt

Emelie Hedberg är kommunikatör och projektledare på NTF. Foto: Johan W Jönsson