SKOLA 2022-04-21 KL. 15:06

Nazistsymboler klottrades på skolbyggnader

Av Rickard Gustafsson

När personalen återkom till Mellbystrandsskolan efter påsklovet var både skolan och den närliggande idrottshallen nedlusade med nazistsymboler och annat klotter. Området vid skolan har senaste åren haft återkommande problem med inbrott, skadegörelse och nedskräpning.

Nazistsymboler klottrades på skolbyggnader

LT har i en annan artikel berättat om att antalet polisanmälda skadegörelser på kommunala byggnader fördubblats under 2021 jämfört med året innan. Skolor och förskolor är mest utsatta och trenden för 2022 visar att utvecklingen fortsätter åt fel håll.

Den senaste anmälningen skedde dagen efter påsklovet. Då upptäckte personal på Mellbystrandsskolan att någon klottrat ett 20-tal nazistsymboler på skolan och idrottshallen. Vem eller vilka som ligger bakom skadegörelsen är okänt, enligt Laholmspolisen.
– Det har varit omfattande klotter tidigare, men det har inte varit så mycket på sistone. Vi får hoppas att det här var en engångsföreteelse, säger Anders Stam, driftchef på Kommunfastigheter, som bedömer att saneringen kommer kosta 5 000-10 000 kronor.


På baksidan av Mellbystrandshallen har någon klottrat "Vakna Svergie" på fasaden. Rättstavning är sekundärt i sammanhanget... Foto: Rickard Gustafsson


Skolgården och parkeringen vid Mellbystrandshallen har på senare år blivit ett populärt tillhåll för högstadie- och gymnasieungdomar, främst under helgkvällar och helgnätter. Det ska dock genast fastslås att det inte finns några bevis för att det är ungdomar som ligger bakom, men att mycket tyder på det.
– Vi vet att det är mycket ungdomar som hänger vid skolan på helgerna och de får gärna vara här – så länge de inte förstör, säger Anette Granlund som arbetar som lärare och fritidspedagog på Mellbystrandsskolan.

Det är inte heller första gången som skolan vid kusten haft problem med högerextremt klotter. Men det stannar inte där. Inbrott och inbrottsförsök har skett ett antal gånger och vittnen har sett personer springande på taken. Men nedskräpning är det vanligaste.
– Det är papper och kartonger från McDonalds, ölburkar, fimpar och krossat glas på marken, säger Anette Granlund.

När personal på skolan kommer till jobbet på måndagsmorgonen är det mer regel än undantag att arbetsdagen börjar med en säkerhetsrond.
– Vi anställda vet aldrig vad som väntar när vi kommer till jobbet efter helgen och det blir mycket tråkigt extrajobb för oss att städa undan så att barnen inte skadar sig, säger hon till LT.

Dessutom är det återkommande att helgbesökarna urinerar på skolgården. Granlund berättar att ”Lekoteket” (förråd för skolelevernas rastleksaker) otaliga gånger utsatts för urinattacker.
– De kissar mot fasaden och sen rinner det in i förrådet. Man känner stanken av urin därinne, säger Anette Granlund och berättar att barnen på skolan blir ledsna över att personer förstör på deras fina skolgård.


I "Lekoteket" på Mellbystrandsskolan förvaras leksaker som eleverna kan använda på rasterna. På helgerna står personer och kissar utmed väggen och urinet rinner i förrådet. Foto: Rickard Gustafsson