SKOLA 2022-06-03 KL. 16:20

”Motiveringen är värd mer än pengarna”

Av Rickard Gustafsson

Sex elever, två i varje årskurs, på Osbecksgymnasiet har belönats med stipendium på 3 000 kronor av Laholms Sparbank. De har visat prov på god disciplin och resultat i sina studier men framför allt uppträtt som riktiga fina kompisar. Flera ögon tårades när motiveringarna lästes upp.
– Motiveringen är värd mer än pengarna. Det var väldigt fint skrivet, säger förstaringaren Thomas Steve Nagy.

”Motiveringen är värd mer än pengarna”
Osbeckseleverna Alice Mattsson, Alexander Eckhardt, Olivia Lindqvist, Bianca Albu, Malin Nasenius Alfredén och Thomas Steve Nagy belönades med 3 000 kronor av Laholms Sparbank. Foto: Rickard Gustafsson

Skolavslutningstider betyder traditionsenligt också perioden då Laholms Sparbank uppmärksammar elever som på olika sätt utmärkt sig på ett positivt sätt på Osbecksgymnasiet.

På fredagen, 3 juni, bjöds Thomas Steve Nagy, Bianca Albu, Alexander Eckhardt, Alice Mattsson, Malin Nasenius Alfredén och Olivia Lindqvist in till banken och fick motta varsitt stipendium och en check på 3 000 kronor.
– Vi delar ut de här stipendierna med hjälp av lärarna på Osbeck och vi vill gärna lyfta fram det här med att vara god kamrat. Särskilt i dessa tider är det inte minst viktigt med kamratskap, säger Katrine Bergström, marknadsansvarig på banken.

En av de som visat prov på väldigt fin kamratskap är avgångseleven Malin Nasenius Alfredén.
– Det är jättefint av banken att de uppmärksammar och att man får ett bevis på att man kämpat och gjort något bra.

När Bergström läste upp de fint skrivna motiveringarna (som bygger på kriterier om god kamratskap, social kompetens, studiedisciplin samt ordning och reda) vattnades det i ögonen hos de överraskade stipendiemottagarna.
– För det första visste jag inte att om att det här fanns, men det känns roligt när man försökt vara en snäll person och som hjälper till i klassen. Det här är uppmuntrande, säger Alexander Eckhardt.

– Jag har haft lite bekymmer med mental hälsa och det är fint att få ett sånt här pris, säger Alice Mattsson som blev uppmärksammad för sin målmedvetenhet och kämpaglöd samt att hon möter omgivningen med ett leende.
– Jättespeciellt att bli uppmärksammad på det här sättet. Jag gick på Kattegatt i början så det är kul att man gjort så stort intryck på så kort tid, säger Thomas Steve Nagy.

Josefine Hervén, lärare på Osbecksgymnasiet, tycker att eleverna väl värda både uppmuntran och checkar.
– De är fina förebilder och sådana medborgare vi vill ha. Det här handlar inte om den som har bäst betyg utan det kan till exempel vara en person som gjort en stark utvecklingsresa.

Stipendiepengarna lär komma väl till pass för ungdomarna, trots att de samtliga har skaffat sig sommarjobb.
– De här pengarna kommer gå in på mitt sparkonto tills jag tar mitt körkort i september, säger Bianca Albu.