SKOLA 2023-05-26 KL. 09:32

Möllan bjöd in till vårmarknad

Av Johan W Jönsson

När fritidshemmet på Möllans föräldrakooperativ i Ysby bjöd in till vårmarknad ville skolan och alla avdelningar vara med och bidra. Det såldes fika, plantor och pyssel. Dessutom bjöds det på dansuppvisning.
– Detta är ett fint tillfälle för oss att visa att fritids är en del av barnens utveckling, säger fritidspedagogen och läraren Ramona Pascal.

Möllan bjöd in till vårmarknad
Vidar Johnsson och Linnea Herzwall sålde påsar med kakor att ta hem på vårmarknaden. Ramona Pascal är fritidspedagog på Möllan. Foto: Johan W Jönsson

Förra året startades vårmarknaden i liten skala i pandemins spår. Till i år hade marknaden växt och uppåt 100 föräldrar, syskon och mor- samt farföräldrar kom för att se vad barnen gjort.

– Det här var det första vi gjorde efter pandemin i fjol och nu har vi utvecklat konceptet och gjort mer. Vi vill visa att fritids är en del av skolan, säger Ramona.

De olika avdelningarna bidrog samtliga på något sätt under vårmarknaden. Till exempel genom att ha öppet hus, grädda pannkakor, visa film, ha vernissage och visa insektshotell.

Totalt är det 36 barn som går på fritids på Möllan. Alla har varit involverade på något sätt och Ramona berättar att de har varit väldigt engagerade i planeringen av marknaden.

– Jag säljer fika, titta så mycket pengar jag har fått in, säger Klara Lillemose och visar en kakburk med sedlar och mynt.

– Jag har sålt kärleksmums, kaffe och saft. Typ alla gillar kärleksmums och det är många som har köpt. Det är kul!, fortsätter hon.


Det bjöds på dansuppvisning av fritidsbarnen på Möllans förskola. Foto: Johan W Jönsson


Vidar Johnsson har först inte tid att prata med tidningen. Han är en av de som är med på dansuppvisningen som sker på givna klockslag under marknaden.

– Det är roligt att dansa och underhålla. Vi har fått lära oss olika rörelser som vår lärare hjälpt oss med, berättar han.

Vidar sålde påsar med kakor som till exempel morotskaka, chokladmuffins, chokladbollar och syltkakor som kunde köpas och tas med hem.

– Vi har bakat dem tillsammans och påsarna kostar mellan 20 och 40 kronor. Jag tycker om matte och att räkna, berättar Vidar.

– Barnen har varit väldigt delaktiga. De tar stort ansvar och kommer med egna idéer. Det har varit en positiv dag för alla känns det som, säger Ramona.

Barn och pedagoger hade på sig likadana vita pikétröjor för att känna samhörighet. Tröjorna hittade Ramona i skolans källare. Hon tog fram dem, tvättade och strök dem.

– Förhoppningsvis kan vi utöka vårmarknaden lite till nästa år. Någon föreslog att vi skulle involvera föräldrarna mer och det är en god idé, avslutar hon.

Pengarna som fritids fick in från marknaden ska gå till någon rolig aktivitet längre fram. Vad får barnen komma med förslag på.


Klara Lillemose berättade att typ alla gillar kärleksmums och att hon sålt mycket fika på marknaden. Foto: Johan W Jönsson