SKOLA 2023-11-09 KL. 06:02

Minimässa förenklar elevernas gymnasieval

Av Johan W Jönsson

Under två dagar har Lagaholmsskolan haft besök av närliggande gymnasieskolor. Tanken är att hjälpa skolans niondeklassare inför gymnasievalet som ska göras efter jullovet. Konceptet gör dock även att skolans åttor och sjuor får en chans att redan börja fundera över sina framtida studier.
– Det är bra att få lite koll i god tid så att man slipper stressa, säger Tyra Stam som går i sjuan.

Minimässa förenklar elevernas gymnasieval
Rektorn Viveka Lennse Johansson hade sällskap av eleverna Albin Eriksson och Majken Pålsson från Realgymnasiet på minimässan på Lagaholmsskolan. Foto: Johan W Jönsson

Totalt var det 13 olika gymnasieskolor som besökte Lagaholmsskolan. Under den första dagen var Osbecksgymnasiet samt de kommunala skolorna i Halmstad samt Båstad representerat.

Under den andra dagen fanns friskolorna på plats som Aspero, Realgymnasiet och Amerikanska gymnasiet. Skolorna delades upp över två dagar för att det skulle bli lagom med tid för eleverna.

– Varje klass i åskurs nio har blivit tilldelade tider då de besöker mässan med sina lärare. Sjuorna och åttorna är fria att besöka mässan på rasterna, säger studievägledaren Seba Al Johmani.

Realgymnasiet i Halmstad var en av gymnasieskolorna som besökte mässan. Det är ett naturbruksgymnasium som nu dessutom erbjuder elprogram med inriktning kommunikation.

– Det är alltid kul att komma tillbaka till Lagaholmsskolan. Det var här jag blev rektor. Nu har jag varit rektor på Realgymnasiet sedan starten 2020, berättar Viveka Lennse Johansson.

Vad tycker du om det här konceptet?

– Det är bra! Men det bästa är när vi får stå i klassrummen och informera. Här krävs ett visst mod för eleverna att komma fram. Men detta är nog bättre än en större mässa, säger hon.

Vad ska man tänka på som elev inför sitt gymnasieval?

– Ska man lyckas med sina gymnasiestudier ska man ha roligt. Man ska läsa något man är intresserad av. Då har man bättre chans till bra betyg och en god plattform att gå vidare.

– Idag får du allmän högskolebehörighet på alla program. Så du behöver inte läsa högskoleförberedande för att få en bra start inför vidare studier, säger Viveka.

Många elever på Lagaholmsskolan var nyfikna på minimässan. Foto: Seba Al Johmani

Även Aspero idrottsgymnasium var representerat i form av läraren Jimmy Karlsson. Han har varit på Lagaholmsskolan tidigare och uppskattar upplägget.

– Det är ett kul upplägg. Nackdelen med det är att det är mest de som känner till Aspero och gillar idrott kommer fram. I ett klassrum når man alla, säger Jimmy.

– En positiv sak med detta är mångfalden. Du når även yngre elever. Det är åttor och även sjuor som kommit fram och varit nyfikna. Det är bra att eleverna får skapa sig en bild av skolan.

Aspero drog igång med en inriktning mot innebandy inför det här läsåret. Där finns nu elva elever och det är något skolan vill bygga vidare på. NIU erbjuds i såväl golf som handboll.

– Vi har även elitinriktning för fotboll. Eleverna tränar lika mycket som på NIU men vi har inte lika många poäng. Det är ett bra alternativ för fotbollseleverna, säger Karlsson.

Läraren Jimmy Karlsson från Aspero idrottsgymnasium fanns på plats på minimässan på Lagaholmsskolan. Foto: Johan W Jönsson

LT haffar två elever i centralhallen. Tyra Stam och Ebba Dagvik råkar bara gå i sjuan men de vill ha framförhållning inför sina framtida gymnasieval.

– Vi vill få med oss vad det finns för gymnasier i förtid så att det inte blir så mycket stress när man går i nian. Vi har pratat med nästan alla skolor, säger Ebba och Tyra.

Något ni känner att ni är intresserade av redan nu?

– Jag är ganska intresserad av Realgymnasiet. Hästinriktningen eller veterinär lockar, säger Ebba.

– Kanske hår- eller skönhetsgymnasium eller Aspero då jag spelar fotboll, säger Tyra.

Studievägledare Sena Al Johmani är nöjd med minimässan. Hon tycker att det är ett bra sätt för eleverna att få chans att möta flera gymnasieskolor under samma tak.

– Det sparar tid för eleverna som slipper åka runt till ett gäng olika skolor. Förhoppningsvis kan det vara ett led i hjälpa eleverna att göra välgrundade gymnasieval, säger hon.

Tyra Stam och Ebba Dagvik går bara i sjuan men har redan börjat fundera inför sina gymnasieval. Foto: Johan W Jönsson

Seba Al Johmani är studievägledare på Lagaholmsskolan. Foto: Johan W Jönsson

Följande gymnasieskolor deltog på minimässan på Lagaholmsskolan:

Osbecksgymnasiet

Sannarpsgymnasiet

Sturegymnasiet

Munkagårdsgymnasiet

Akademi Båstads gymnasium

Apelrydsskolan

Kattegattgymnasiet

Praktiska gymnasiet

LBS Kreativa gymnasiet

Aspero idrottsgymnasium

Drottning Blankas gymnasieskola

Realgymnasiet

Amerikanska Gymnasiet