SKOLA 2021-11-18 KL. 12:05

Minimässa för att få nior att göra rätt gymnasieval

Av Johan W Jönsson

Det har inte anordnats någon gymnasiemässa i Halland sedan 2019, och det har inte bara med coronapandemin att göra. Men nu tog Lagaholmsskolan saken i egna händer och ordnade en “mini-gymnasiemässa” för sina nior.

Minimässa för att få nior att göra rätt gymnasieval
Sharife Khediri vill läsa en praktisk linje på gymnasiet så att hon kan få jobb direkt. Bild: Johan W Jönsson

Amerikanska gymnasiet, Aspero Idrottsgymnasium, Drottning blanka, REAL gymnasiet, Sannarpsgymnasiet, Kattegattgymnasiet, Sturegymnasiet och Osbecksgymnasiet deltog alla.
– Ljud- och bildskolan kunde tyvärr inte medverka på grund av sjukdom. Men i övrigt är samtliga gymnasieskolor i Halmstad och Laholm här, säger Lagaholmsskolans studie- och yrkesvägledare Amra Radoncic.


tudie- och yrkesvägledare Amra Radoncic i samtal med eleven Petter Olsson. Bild: Johan W Jönsson


Under en förmiddag fick Lagaholmsskolans 135 nior stifta bekantskap med gymnasieskolorna i närområdet.
– Varje klass får en halvtimme schemalagd tid till att kika, prata och mingla med representanter från skolorna, och gå en liten tipspromenad som jag knåpat ihop.

Varför ordnar ni det här?
– Det planeras inte för någon gymnasiemässa och som studie- och yrkesvägledare tycker jag att det är synd. Man tycker att det kostat mer än vad det smakat, säger Amra Radoncic. Men det är bra för de elever som inte kan ta sig till olika skolor på egen hand och det är även bra att de som tror att de redan bestämt sig får se vilka alternativ som finns.

Petter Olsson tyckte att det var trevligt att botanisera bland de olika skolorna men han hade redan bestämt sig innan minimässan.
– Det blir ekonomi på Osbeck för min del. Det är nära och bra, säger han.

Varför just ekonomi?
– Det är roligt med pengar och matte. Skulle det inte bli ekonomi så blir det samhäll på Osbeck, fortsätter Petter, nöjd med eventet:
– Det här känns ungefär som det öppna huset som jag var på, men mindre. Även om jag har bestämt mig så är det ändå kul att se vad som finns.

Sharife Khediri gick tipsrundan tillsammans med sina kamrater. Hon har inte bestämt sig men siktar in sig på en praktisk linje på gymnasiet.
– Jag tänker fordon eller bygg eftersom att jag vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet. Jag får se vad jag väljer, säger Sharife.

Beatrice Patakfalvi funderar på att läsa estetisk linje men är inte helt hundra.
– Det är nog lite stressande för många av oss att behöva bestämma sig. Därför är det bra med en syv på skolan som hjälper en att välja rätt så att man inte ångrar sig sedan, säger hon.


Beatrice Patakfalvi väljer mellan estetisk linje på Sturegymnasiet och samhäll/ekonomi på nya Amerikanska skolan. Bild: Johan W Jönsson


Vad väljer du mellan?
– Estetisk linje med inriktning dans eller ekonomi/samhälle. Men just nu är jag mest inne på dansen på Sturegymnasiet.

Och om det inte blir det?
– Då väljer jag nog samhälle eller ekonomi på nya Amerikanska gymnasiet. Det hade varit kul att vara bland de första eleverna som börjar på en helt nyöppnad skola, säger Bea.

Jimmy Karlsson är lärare på Aspero idrottsgymnasium. Han hade eleven och laholmaren Malte Johansson vid sin sida under mässan.
– Istället för mässan har vi åkt ut till klasser på respektive skola och pratat. Vi försökte ha besöksdagar förra hösten men det gick inte på grund av pandemin, säger Jimmy.
– Vi fick använda oss av sociala medier istället. Men det känns bättre att åka ut till skolorna och verkligen ge rätt information, fortsätter han.

Malte Johansson fanns med som en form av “dragplåster” då han själv gick på Lagaholmsskolan förra läsåret.
– Gamla skolkamrater, nuvarande lagkamrater i LFK och även andra kommer fram och då försöker jag att locka dem till rätt skola, skrattar Malte.