SKOLA 2022-01-19 KL. 16:40

Linnea vann och fixade pizza till hela klassen

Av Johan W Jönsson

Linnea Josefsson i klass 9A på Veingeskolan vann tävlingen ”Hållbar ekonomi”. Förutom en segerpokal tilldelades hon även en check på pizza till hela klassen. Något som så klart gladde klasskamraterna. ”Det blev jubel i klassen”, säger Linnea.

Linnea vann och fixade pizza till hela klassen
Det blev jubel i klassen när det stod klart att Linnea Josefsson vunnit tävlingen "Hållbar ekonomi". Foto: Rikard Lindsmyr

”Hållbar ekonomi” arrangeras av Länsförsäkringar i Halland och Ung företagsamhet i Halland. På Veingeskolan var det studie- och yrkesvägledaren Emmy Wahlin som höll i trådarna tillsammans med Rikard Lindsmyr som genomförde uppgiften med eleverna på hem- och konsumentkunskapen.

– Det var en tävling där vi skulle beskriva hur vår ekonomi ser ut idag, hur den blir mer hållbar och så skulle vi göra en budget idag samt hur den ser ut om tio år, säger Linnea Josefsson.

Det handlar om att minska konsumtionen och att återanvända och återvinna. Linnea är inte främmande för begreppen och tror att det hänger ihop med att hon vann.

– Jag gav ganska många olika exempel på hur man kan spara både på boende, genom att åka kollektivt och genom att odla sin egen mat, säger Linnea och fortsätter:

– Vi föder upp egna djur, har egna ägg och odlar själva hemma så jag kan en del om det sedan tidigare och tycker att det är intressant.

Linnea vann en fin segerpokal i ”Hållbar privatekonomi”. I priset ingick också att Länsförsäkringar bjuder klassen på en pizzakväll.

Hur känns det att du fixat pizza till dina klasskamrater?

– Det känns jättekul! Men jag var förvånad över att jag vann. Det var inget som jag hade räknat med på förhand. Det blev jubel i klassrummet när det presenterades.

När ska ni kvittera ut er vinst?

– Det har vi inte riktigt bestämt än. Vi ska prata om det på nästa mentorstid. Förhoppningsvis ganska snart, avslutar Linnea Josefsson.

Studie- och yrkesvägledaren Emmy Wahlin på Veingeskolan ser värdet i att koppla skolan till arbetslivet.

– Det här är ett exempel på win-win. Eleverna får göra något verklighetsförankrat samtidigt som de hjälper Länsförsäkringar med nya idéer, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt får Länsförsäkringar en möjlighet att visa upp sig och prata ekonomi i skolan. Att de gör det här till en tävling har säkert sporrat eleverna lite extra, avslutar Emmy Wahlin.


Linnea Josefsson var förvånad över att hon vann men glad över att hennes klass får pizza. Foto: Rikard Lindsmyr