SKOLA 2022-01-24 KL. 12:55

Lagaholmsskolan har gått över till fjärrundervisning

Av Johan W Jönsson

På grund av hög frånvaro på personalsidan går Lagaholmsskolan över till undervisning på distans måndag-onsdag den här veckan. ”Halva personalstyrkan är borta så under de här förutsättningarna är det den bästa lösningen”, säger skolchef Richard Mortenlind.

Lagaholmsskolan har gått över till fjärrundervisning
Lagaholmsskolan går över till fjärrundervisning måndag till onsdag. Arkivbild

Det har varit ett mycket ansträngt läge på kommunens skolor sedan vårterminens start. Under de två första veckorna efter jullovet gick det att bedriva undervisning på plats men nu höll det inte längre på Lagaholmsskolan.

Nästan hälften utav personalen på skolan var antingen sjuka själva eller satt i hushållskarantän i fredags (21/1).

– Då blir det inställda lektioner, lektioner med vikarier, en osäkerhet om det blir lektion eller inte och rörelse på skolan. En ostadig situation helt enkelt. Då gör vi ett bättre jobb med fjärrundervisning, säger Mortenlind.

Ett nytt beslut fattas under tisdagen. Smittspridningen av covid-19 är hög i samhället just nu. Frånvaron bland elever i kommunens skolor är också högre än normalt men det är frånvaron bland personalen som gör situationen kritisk.

– Vi har en kritisk situation på flera av våra skolor. Vi får se hur läget utvecklas. Vi följer upp det här timme för timme. I nuläget har vi inte behövt fatta fler beslut om fjärrundervisning. Men det kan mycket väl komma inom kort.

Mortenlind har varit kritisk mot karantänsreglerna. Han menar att de ställer till för stora besvär för samhällsservicen. De nya mildare karantänsreglerna som kommit är han positiv till.

– Det är ett steg i rätt riktning. Vi står inför en samhällskollaps i samhällsservicen. Det blir ohållbart med hushållskarantän i en hel vecka. Med detta är det en faktor som faller bort. Att man i vissa lägen får gå till jobbet trots att en familjemedlem är smittad.

Hjälper det er?

– Svårt att säga i nuläget. Det är säkert ett antal som kommer kunna gå till jobbet. Så någon betydelse har det säkert. Men det är fler faktorer som påverkar att vi har en extrem situation. Vi har ju personal som själva är sjuka och dessutom vård av barn.

Fotnot: Hushållskarantänen kortades till fem dagar. De som har fått tre vaccinationssprutor eller som varit smittade av covid-19 under de tre senaste månaderna slipper karantän helt trots smittad familjemedlem.