SKOLA 2023-11-24 KL. 16:20

Laga Rostfritt vann nationellt pris för samarbete med Osbeck

Av Johan W Jönsson

Laga Rostfritt från Knäred kammade hem utmärkelsen Årets samverkansföretag i Sverige. Företaget var ett av tre nominerade och vinnaren utsågs vid Teknikcollages Rikskonferens i Göteborg.
– Riktigt stimulerande och smickrande! Detta är en ny grej nationellt och det är kul att vi i Laholm är med där, säger Eskil Hartman som äger och driver Laga Rostfritt.

Laga Rostfritt vann nationellt pris för samarbete med Osbeck
Laga Rostfritts VD Eskil Hartman med Cecilia Eriksson som är verksamhetschef för fria skolformer i Laholms kommun och den som varit drivande i projektet "Nya lärandearenor". Foto: Laholms kommun

LT skrev om nomineringen i början av november. Laga Rostfritt nominerades för sitt samarbete med Osbecksgymnasiets industritekniska program. Klassrummet har flyttats ut på företaget.

Pilotprojektet heter ”Nya lärandearenor”. Lärare och elever har fått tillgång till en modern maskinpark och insikt i hur det är på en arbetsplats. Hartman är mycket positiv:

– För mig är det här win-win. Vi får visa upp vårt företag, vi får träffa ungdomarna och får kanske ett försprång när vi ska anställa. Det är en ynnest att få stärka dem i deras utveckling, säger han.

Hur känns det att Laga Rostfritt blev utsett till Årets samverkansföretag i Sverige?

– Mycket trevligt! Det är ändå ett nationellt perspektiv på utmärkelsen. Det är skoj att kunna sätta Laholms företag och skola på Sverigekartan, säger Hartman.

– Det kittlade till lite när vinnaren skulle utses. Lite som på Guldbaggegalan på TV och så tänkte jag; Shit! Jag har ju inte förberett något tal, skojar företags-VD:n.

Pilotprojektet har genomförts i Laholms och Falkenbergs kommuner via stöd från TEK Kompetens. Det har varit framgångsrikt och målet är en fortsättning.

– Det har gjorts en utvärdering precis och målbilden är att vi ska få fler företag engagerade så att vi får in fler typer av maskiner att erbjuda det industritekniska programmet.

Cecilia Eriksson är verksamhetschef för frivilliga skolformer i Laholms kommun och den som drivit pilotprojektet ”Nya lärandearenor”. Hartman lovordar både henne och lärarna.

– Detta ska verkligen ses som en fjäder i hatten för Cecilia, som varit den drivande i det här. Lärarna som varit ute på företaget har skött det hela på ett väldigt professionellt sätt, hyllar han.

Eskil Hartman är VD på Laga Rostfritt i Knäred. Han gläds över utmärkelsen och är mycket positiv till projektet där hans företag tagit emot lärare och elever för undervisning på plats. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Ingela Månsson efterträder Cecilia Eriksson som verksamhetschef vid månadsskiftet. Även den nya chefen är väldigt positiv, enligt Hartman och händer inget oförutsett blir det en ”2.0”.

– Det här är en process att jobba vidare med. Men det är väldigt positiv respons både från skolan och bland mina kollegor i de tillverkande företagen.

Du tror att det här är framtiden?

– Ja, verkligen! Det är svårt för skolan och kommunen att hänga med i den tekniska utvecklingen och att ha maskinparker som är up to date. Det här är ett sätt att förädla utbildningen.

Var du lika positiv från början?

– Ja, absolut! Jag tänker att om vi kan hjälpa ungdomar att bli mer anställningsbara så ska vi göra det. Många företag har maskinparker som inte utnyttjas till hundra procent.

– Kan jag då ställa till exempel vår fiberlaser till förfogande på ett organiserat och klokt sätt under vissa tider så blir det lite mer allvar, struktur, ordning och reda för eleverna.

Fanns det ingen oro?

– Det kan finnas en oro som företagare och ägare av maskinerna men eleverna har varit mycket seriösa och respektfulla. Försäkringsbiten är en ickefråga. De bitarna har skolan stenkoll på.

För vinsten fick Eskil Hartman ett fint glaspris. Det står nu i lunchrummet på företaget. VD:n delar utmärkelsen med sina anställda.

– Priset är minnet men grejen är projektet. Mina anställda har varit jäkligt positiva ända sedan jag lanserade detta. De har bejakat det och det har varit en förutsättning, avslutar Hartman.

Motivering:

Laga Rostfritt har på ett enastående sätt bidragit till att utbildningarna inom Teknikcollege utvecklas och anpassas för att möta branschens behov av kompetens. Genom deras nytänkande och framåtblickande arbete har de varit med och testat, utvecklat och utvärderat ett nytt sätt för lärande som har visat sig vara engagerande för såväl elever, lärare och personal. Deras samarbete med skolan har inte bara stärkt branschens kompetensförsörjning, utan har även inspirerat och motiverat andra företag att utveckla liknande samarbeten.