Klik venligst
SKOLA 2024-02-15 KL. 18:37

Kraftiga skolprotester i Ahla och Genevad

Av Rickard Gustafsson

Hotet om nedläggning av F-3-skolorna i Ahla och Genevad har skapat kraftiga protester hos föräldrar och byalag. En namninsamling för att rädda skolorna har startats på internet och politiker bearbetas för att fatta ”rätt” beslut.
– Vi ställer vårt hopp till att våra kloka politiker tar sitt förnuft till fånga, säger föräldern Andreas Persson tillika sekreterare i Ahla byalag.

Kraftiga skolprotester i Ahla och Genevad
"Rör inte vår skola". Budskapet från Ahlaborna är inte annorlunda nu jämfört med när skolnedläggningar var på tapeten för fyra år sedan. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Det finns inte mycket som skapar lika stor ilska och oro som nedläggningshotade skolor. När småskolorna i Ahla och Genevad nu återigen dyker upp i diskussionerna om avveckling är reaktionerna kraftiga.

En av många som reagerar är Andreas Persson i Ahla. Han har varit med förr, när Ahlaskolan för fyra år sedan hängde på fallrepet.

Han är sekreterare i byalaget och beskriver sig som ”tagen på sängen” av det nya förslaget.

– Vi har inte hunnit ha något möte ännu, men det är jätteförödande för Ahla och blir det verklighet har vi bara soptippen kvar, säger Andreas som har två barn som tidigare gått på skolan och en son på väg in.

Persson försäkrar att byalaget kommer att göra allt man förmår för att rädda skolan och Andreas har redan suttit i samtal med flera politiska företrädare.

– Vi ställer vårt hopp till att våra kloka politiker tar sitt förnuft till fånga och tänker om. Jag förstår inte varför man ger sig på en välfungerande skola där barnen visar bra studieresultat och där lärarna gör ett fantastiskt jobb. Det måste finnas skolor även på landsbygden och allt får inte handla om kronor och ören.

Ahla skola. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

I prekära situationer tvingas man fundera i alternativa banor och kanske hitta andra lösningar, menar Andreas Persson.

– Prioritet ett är att kämpa för att skolan ska bli kvar under kommunal flagg, men jag hoppas också att föräldrar och föräldraföreningen börjar fundera på att starta en friskola, ett föräldrakooperativ.

– Alla lösningar måste diskuteras för det är en attraktiv skolmiljö för små barn med stora grönytor och fin natur och skog runtomkring, jämfört med Parkskolan som bara är asfalt, säger Andreas Persson.

Genevadsskolan. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

En namninsamling för att rädda småskolorna har startats på internet och har på ett dygn samlat över 130 protestunderskrifter.

Ordföranden i Genevads byalag, Joakim Jensen, stöttar protesten. Han beskriver skolan som en garant för byns överlevnad och att den präglas av trygghet och gemenskap.

– Det är fruktansvärt stor besvikelse i byn. Det är inte första gången de ger sig på att försöka stänga skolan, men byn kommer ju att dö ut om de gör det. Det är många barnfamiljer som flyttat hit på grund av skolan och de kommer flytta om skolan försvinner.

Jensen, som själv har barn på skolan, säger att byalaget ännu inte hunnit samlas för att diskutera motståndet men säger att de ska göra allt för att rädda skolan.

– Vi är frusterade över att kommunen sparar på fel grejer. Att spara på barn och skolor ger helt fel signaler, det är vår framtid.

Rickard Gustafsson

Utdrag av kommentarer från de som skrivit under namninsamlingen:

”Under all kritik att kommunpolitiker bestämmer sig för att lägga ner Genevadsskolan som fungerar utmärkt för våra barn/barnbarn. Är våra barn viktiga för er politiker så tänk om och gör rätt för de små. Alla förstår väl (ja förutom ni politiker) att barn mår bra av att gå i små skolor där de ses och hörs”.

”Ahlaskolan är en mycket bra skola och har funnits i generationer. Under all kritik av kommunpolitikerna. VILL verkligen inte att min dotter ska behöva byta skola.”

”Genevadsskolan är hjärtat av byn och det är ytterst viktigt att den bevaras.”

”Var ligger den största nyttan i detta? Sämre miljö? Otryggare barn? Gör om och gör rätt Laholm, man får ju skämmas!”

”Vi behöver behålla våra skolor på landsbygden dels för att inte byarna ska dö ut, dels för att barnen vågar och kan vara barn i en mindre och tryggare klass.”

”Trygghet och behovsanpassning behöver prioriteras över ekonomi.”

”Varje by behöver en skola. Stora som små samhällen behöver något som binder ihop invånarna och det är skolan bäst på.”

”Detta är ett idiotiskt förslag! Varför dra in på barnen? Betalar gladeligen lite mer skatt om det behövs!”

”Klasserna är redan för stora och lärarna har lättare att hjälpa i mindre klasser. Låt skolorna vara kvar. Barnen mår bättre av att bli sedda och hörda i små klasser.”

”Att skära ner och spara in på skolorna och vår framtid är hål i huvudet, att dessutom ens fundera på att lägga ner Ahlaskolan som man nyligen renoverade visar bara på hur fruktansvärt illa skött det hela är.”

”Man borde inte bara se till besparingar utan även barnens välmående. Genevadskolan är en trygg skola där det förekommer otroligt lite konflikter, utfrysning och mobbning. Skulle det hända så tas det action direkt av den duktiga personalen.”