Klik venligst
SKOLA 2024-05-07 KL. 16:01

Kahlmeter avrundar karriären där allting började

Av Rickard Gustafsson

Laholms kommun har hittat en tillfällig efterträdare till posten som utbildningschef. Halmstadbon Henric Kahlmeter, 68, återvänder därmed till samma post han lämnade 2003.
– Mina 20 första yrkesår och kanske de bästa åren hade jag i Laholms kommun. Nu blir det comeback eller avslutning. Jag har försökt gå i pension tre gånger, säger Henric med ett skratt.

Kahlmeter avrundar karriären där allting började
Henric Kahlmeter rundar av yrkeskarriären i samma kommun där han startade den. Från juni fram till årsskiftet fungerar han som tillförordnad utbildningschef i Laholms kommun. Foto: Privat

Det är för många ett välbekant namn som gör comeback inom utbildningsförvaltningen i kommunen. Henric Kahlmeter inledde sin yrkeskarriär som högstadielärare på Veingeskolan 1983 och avancerade sedan till rektor på Lagaholmsskolan.

Från 1993 till 2003 var han utbildningschef. En roll som han 21 år senare kliver in i återigen, åtminstone tillfälligt.

– Jag blev tillfrågad om jag kan tänka mig att hjälpa till och det gör jag jättegärna. Jag stormtrivdes alla åren i Laholm men sen förstår jag ju att det är ett helt nytt Laholm, både vad det gäller struktur och personal, men jag ser fram emot det här, säger Henric Kahlmeter.

– Det är kul att få avsluta där man en gång började. Det finns något symboliskt i det, säger han till LT.

När Kahlmeter tidigare i veckan besökte Stadshuset för att skriva under anställningsavtalet träffade han på tidigare arbetskamrater.

– Det var några kända ansikten, men bland rektorerna är det nog bara Eva Karlberg (Mellbystrandsskolan) kvar. Henne var jag själv med att rekrytera, men övriga rektorstjänster är nog utbytta både en, två och tre gånger.

För utbildningsförvaltningen har det varit en turbulent vår med tanke på förslaget kring den nya skolorganisationen. Att komma in mitt i stormens öga är inget som skrämmer Kahlmeter.

– Om det går som planerat kommer besluten vara fattade. Jag ser också att förvaltningen länge arbetat med hur man ska lösa skolgång, personalfrågor och så vidare så jag tror att jag kommer in när processerna är påbörjade.

– Det klart att det kommer vara viktigt att väldigt snabbt sätta mig in i hur man tänkt och vad man gör, men jag kommer inte in för att ändra någonting utan följer de planer som är uppgjorda.

Från 3 juni och året ut kommer Kahlmeter att styra kommunens utbildningsförvaltning.

Kommunchef Anders Einarsson har letat efter en kandidat som kan täcka under perioden tills Richard Mortenlinds efterträdare har rekryterats.

– Henrics namn dök upp då han tidigare jobbat med Richard Mortenlind i Malmö stad. Så jag ringde honom och på den vägen är det. Det känns bra att få in en kompetent, duktig och erfaren skolledare under den lucka som uppstår, säger kommunchef Anders Einarsson.

Kommunchefen Anders Einarsson är väldigt tillfreds med den tillfälliga chefslösningen på utbildningsförvaltningen. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

En långsiktig lösning förväntas kunna tillträda vid årsskiftet. Ett rekryteringsföretag arbetar just nu med att ta fram lämpliga kandidater där slutintervjuer sker i midsommarveckan.

Einarsson berättar att han fått goda signaler och att det finns ett antal högt kvalificerade kandidater.

– Det kommer inte vara klart förrän tidigast i augusti för det är ett kommunstyrelsebeslut. Sen tillkommer uppsägningsperiod på det så då är vi framme vid årsskiftet.

Hur ser du på det faktum att en tillfällig lösning får i uppdrag att genomföra den planerade skolorganisationen?

– Det finns en majoritet för förslaget i fullmäktige och därefter kommer det vara en ren verkställighet, så det kommer inte bli några konstigheter. Han är ju inte heller ensam om att göra det här, säger Einarsson.

Kommunchefen uppger att lönen för Kahlmeter blir den samma som Richard Mortenlind har i dag, det vill säga 85 000 kronor per månad.