SKOLA 2023-07-01 KL. 07:02

Ja till gratis mensskydd i grundskolan

Av Johan W Jönsson

Gratis mensskydd finns redan på Osbecksgymnasiet. Nu verkar automater bli verklighet även på kommunens grundskolor. Barn- och ungdomsnämnden har nämligen sagt ja till en motion i ämnet från Vänsterpartiet.

Ja till gratis mensskydd i grundskolan
På Osbecksgymnasiet finns automater från RedLocker med gratis mensskydd. Foto: RedLocker

Det var Björn Abelli (V) som motionerade i frågan. Han ville ha gratis mensskydd på såväl grundskola som gymnasieskola. På Osbeck var detta dock redan på g.

Nu har frågan utretts av barn- och ungdomsförvaltningen. Det kostar ungefär 45 000 kronor per skola och år. Totalt blir det en kostnad på mellan 100 och 120 000 kronor om året.

Barn- och ungdomsnämnden har sagt ja till gratis mensskydd på grundskolan och händer inget oförutsett klubbas förslaget igenom på kommunfullmäktige efter sommaren.

Gratis mensskydd finns redan till viss del på kommunens grundskolor. Det har dock inte funnits automater. Istället har den som behövt fått vända sig till kurator eller skolsköterska.

Åke Hantoft (C) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden:

– Redan idag hjälper man till vid behov. Men vi tycker att detta är en bra grej och ekonomiskt är det hanterbart. Så vi biföll motionen och skickade den till kommunstyrelsen, säger han.