SKOLA 2023-10-06 KL. 09:09

Husrannsakan hos misstänkt skoldatortjuv

Av Rickard Gustafsson

Laholmspolisen har gjort husrannsakan hemma hos en man som misstänks för inblandning i höstens datorstölder på Osbecksgymnasiet. Tillslaget gav ingenting, men misstanken mot mannen kvarstår. Utredningen har trots det gjort små framsteg och polisen tror att listan över misstänkta kan komma att växa.

Husrannsakan hos misstänkt skoldatortjuv
Utredningen kring datorstölderna på Osbecksgymnasiet går framåt. En man är skäligen misstänkt för inblandning efter en husrannsakan tidigare i veckan. Foto: Rickard Gustafsson/Adobe Stock

Under sista veckan i september polisanmälde Osbecksgymnasiets rektor att tolv datorer till ett värde av cirka 100 000 kronor stulits på skolan sedan höstterminens start.

Polisutredningen inleddes den 25 september och en dryg vecka senare hade polisen ringat in en misstänkt gärningsperson.

– Vi har gjort en husrannsakan i den misstänktes bostad. Tyvärr hittades inga datorer, säger Viktor Kovac, förundersökningsledare vid Laholmspolisen.

Trots att det inte hittades något bevismaterial vid tillslaget är mannen (polisen vill inte uppge hemvist eller ålder) fortfarande högaktuell i utredningen.

– Han är skäligen misstänkt, men vi har ännu inte hållit förhör med honom, säger Viktor Kovac.

Det är okänt om mannen är delaktig i datorstölderna men han har åtminstone, enligt polisen, befattat sig med datorerna efter att de anmälts som stulna.

– Vi vet att personen i fråga har varit inloggad på vissa av de här datorerna efter stölderna, säger Viktor Kovac och berättar att samtliga datorer fortfarande är spårlöst försvunna.

Vem eller vilka som misstänks ligga bakom datorstölderna vill Kovac av utredningstekniska skäl inte gå in på men han berättar att utredningen kring datorstölderna kommer att växa.

– Ja, jag tror inte att det är en ensam gärningsman. Det tror jag absolut inte, det är fler personer som är inblandade.

LÄS MER: Skoldatorer för 100 000 kronor anmäldes stulna