SKOLA 2022-11-22 KL. 15:44

Hallands bästa skolrestaurang finns i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Glänningeskolan i Laholm har länets bästa skolrestaurang – i alla fall enligt juryn i Hallands Matakademi. På Halmstad slott hyllades måltidspersonalen med en check på 10 000 kronor och evig ära.
– Hedervärt! Vi är väldigt lyckliga och stolta såklart, säger köksmästaren Anne-Kristin Johansson.

Hallands bästa skolrestaurang finns i Laholm
Glänningeskolan i Laholm har utsett till Årets Skolrestaurang i Halland av Hallands Matakademi. De som gjort det möjligt är Milafere Beqaj, Anne-Kristin Johansson, Mia Göransson och Nathalie Sandberg. Foto: Rickard Gustafsson

Bland Hallands hundratals skolrestauranger är Glänningeskolan den bästa. Det står klart efter att skolans måltidspersonal förärats av Hallands Matakademi under en ceremoni på Halmstads slott.

Landshövding Brittis Benzler läste upp nomineringen för Årets Skolrestaurang:
”I Glänningeskolans kök lagas mat av personal som brinner för att laga riktigt god mat från grunden med ett otroligt driv och engagemang. Med spännande pedagogik och fokus på hemlagad mat får personalen sina gäster att tycka att mat är spännande och framför allt god.”

Evert Grahn, ordförande för Hallands Matakademi, berättar att det fanns många nominerade men att man till sist fastnade för Glänningeskolan i Laholm.
– Juryn tittar på helhetsintrycket. Omgivning, bemötande, dukning, god mat kombinerat med engagemang och juryn har också varit ute och provätit.

Gänget från köket på Glänningeskolan är väldigt glada och stolta över utmärkelsen.
– Vi älskar att laga mat allihop och försöker lägga all kärlek på maten, säger köksmästaren Anne-Kristin Johansson.
– Vi har ett stort engagemang och vi vill det bästa för eleverna och pedagogerna, säger kostbiträdet Mia Göransson.

Vad är det som gör att er skolmat sticker ut så pass mycket att ni hedras av Hallands Matakademi?
– Vi försöker laga allt från grunden och våra chefer sätter en bra meny som vi kan utveckla. Till exempel panerar vi vår egen fisk och steker den på stekbordet. Vi gör egna köttbullar och pannbiffar i den mån det går och vi hinner med, bakar eget bröd och egna pannkakor, säger Anne-Kristin.
– Vi får mycket beröm av eleverna och de säger väldigt ofta att vi lagar god mat, säger kocken Milafere Beqaj.

Måltidspersonalen på Glänningeskolan har i princip jobbat tillsammans sedan skolan öppnade hösten 2019 och har blivit ett väldigt sammansvetsat team där alla vet sin roll. Nog så viktigt när man ska leverera 360 måltider varje dag.

Hur viktigt är det att man arbetar som ett team i köket?
– Vi lagar mat tillsammans, trivs ihop och älskar att gå till jobbet. Vi är ett lag och det fungerar inte när en är borta och alla vill också utvecklas, säger Anne-Kristin Johansson.

Personalen följer, precis som på andra skolor, en matsedel men vågar och även laga lite nya rätter och har bland annat ett ”smakbord”. På smakbordet serveras mycket vegetariskt där eleverna får prova nya smaker som går utanför den ordinarie skolmaten.
– Vi har haft tema på olika grönsaker och skapat smakprov. Till exempel har vi gjort olika rätter med rödbetor, ofta med säsongens smaker. När vi hade blomkål gjorde vi bland annat blomkålspizza, säger kostbiträdet Nathalie Sandberg.

Vad tyckte eleverna om blomkålspizza?
– Det sa bara ”schoff” och så var allt borta, säger Ann-Kristin och skrattar.

På restaurang är inte bara maten viktig, utan också servicen och miljön. Köksmästare Johansson berättar att det är en viktig ingrediens i helhetsupplevelsen.
– Vi har en väldigt fin nybyggd skola så där har vi kanske lite gratis. Men vi jobbar en hel del med dukning och dekorationer och nu till exempel under helloween hade vi pumpor framme, säger Anne-Kristin.

Märks det på aptiten bland barnen?
– Absolut! Upplägget är viktigt, att det ser fint ut när gästerna kommer. Målet är att sista tallriken ska vara lika fin som den första.


Fakta: Hallands Matakademis utmärkelser 2022

Årets unga kock i Halland 2022: Evelina Änggren, Halmstad
Motivering: ”Vår pristagare ser möjligheter. I pandemin tog hon initiativ till Restauranghjälpen – en insamling som blev win- win för både sjukvårdspersonal och restaurangbranschen i tuffa tider. Att ta hem ett silver i kocktävlingen Gastronomi Sverige Commis award 2020 visar också på att det här är en ung kock som vågar ta plats – och banar väg för att få fler tjejer att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Genom att ständigt ifrågasätta hur kocknäringen utvecklas har hon alltid en bra fråga i sin knivlåda. Hennes intresse för matlagning är sällan skådat och det kommer att leda henne till omättliga höjder.”

Årets bästa seniorrestaurang i Halland 2022: Höstro Seniorrestaurang, Långaryd, Hyltebruk
Motivering: ”På Höstro Seniorrestaurang lagas god mat från grunden med närhet till matgästen av engagerad kock som älskar att laga mat. Med köket som knutpunkt har man lyckats skapa en god atmosfär och en nära kommunikation med de äldre”

Årets bästa skolrestaurang i Halland 2022: Glänningesskolans skolrestaurang, Laholm
Motivering: ”I Glänningesskolans kök lagas mat av personal som brinner för att laga riktigt god mat från grunden med ett otroligt driv och engagemang. Med spännande pedagogik och fokus på hemlagad mat får personalen sina gäster att tycka att mat är spännande och framförallt god.”

Årets hedersdiplom 2022: Knystaforsen, Hylte
Motivering: "Precis där gränsen tidigare gick mellan Danmark och Sverige ligger restaurang Knystaforsen. På mindre än två år har Knystaforsen gått från att vara ett nerlagt sågverk till en omtalad gourmetrestaurang med en stjärna i Guide Michelin. Råvarorna är enkla och hyperlokala: fiskade i ån som rinner genom trädgården, eller från sjön i grannbyn. Bären kommer från skogen runt knuten och köttet från närmsta jägare. Här skalar man bort det överflödiga och låter maten och råvarorna tala för sig själva. Man kombinerar traditionella tekniker och matlagning över öppen eld, med nytänkande kombinationer och smaker. Med passion, kunskap och kärlek till bygden har Knystaforsen visat att det går att driva en attraktiv, lönsam och hållbar stjärnrestaurang på landsbygden".

Årets uppstickare 2022: Alice Ljungberg, Steninge
Motivering: ”TV4, Expressen, Sveriges Radio, SVT, Hallandsposten och så vidare. Halland har hamnat i världens gröt-centrum och intresset för hur man kokar den perfekta gröten vet inga gränser. Årets uppstickare går till en person som genom sitt engagemang och experimenterande av grötrecept tagit sig ända till VM i grötkokning i Skottland via gröt-SM i Halländska Steninge och på det sättet lyckats sprida budskapet om Halland som ett högst levande och engagerat matlän. Udda och galet och alldeles underbart. Och väl värt sin uppmärksamhet från Hallands Matakademi.”


Juryn i Hallands Matakademi har utsett Årets Unga Kock i Halland och det blev Evelina Änggren från Halmstad. Foto: Rickard GustafssonFrån nedlagt sågverk till omtalad gourmetrestaurang med en stjärna i Guide Michelin. Här får Eva Tram, Knystaforsen, ta emot Årets Hedersdiplom av Eva Hessel. I bakgrunden ses jurymedlemmen och stjärnkocken Stefan Holmström. Foto: Rickard Gustafsson