Klik venligst
SKOLA 2023-03-27 KL. 06:02

Gratis mensskydd var redan på g till gymnasiet

Av Johan W Jönsson

Vänsterpartiet motionerade om gratis mensskydd till gymnasie och grundskola. På gymnasiet hade automater redan varit på plats om det inte varit för förseningar. Frågan utreds på grundskolenivå.

Gratis mensskydd var redan på g till gymnasiet
RedLockers automater med gratis mensskydd kommer på plats på Campus Laholm under våren. Foto: RedLocker

I februari lade Vänsterpartiets Björn Abelli en motion om gratis mensskydd till skolor. Då var ett avtal tecknat med en leverantör till gymnasiet och de fria skolformerna sedan månader tillbaka.

Automaterna har dock inte kommit på plats än. Processen har försenats på grund av komponentbrist hos leverantören.

RedLocker, som leverantören av skåpen heter, beräknas ha dem på plats någon gång under våren 2023. Kultur- och utvecklingsnämnden anser därför att motionen redan är besvarad.

– Vi väntar bara på att automaterna ska komma på plats, säger Gudrun Pettersson (C) som är ordförande i Kultur- och utvecklingsnämnden som ansvarar för gymnasieskolan.

Även Barn- och ungdomsnämnden har fått motionen på remiss. Där är inte tecknat något avtal, än. Men frågan utreds just nu.

– Motionen kommer att besvaras i samband med mötet i juni. Vi jobbar på ett förslag till svar. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger utbildningschef Richard Mortenlind.