SKOLA 2022-05-03 KL. 15:41

Glädje på Glänningeskolans första skolmästerskap

Av Johan W Jönsson

Coronapandemin har satt stopp. Men nu fick äntligen Glänningeskolans elever prova på olika friidrottsgrenar i skolmästerskapet på Sparbanksvallen. ”Det gick bättre än förväntat med tanke på att jag nästan aldrig hoppat tidigare”, säger Lukas Larsson efter ett hopp i längdhoppsgropen.

Glädje på Glänningeskolans första skolmästerskap
Lukas Larsson var förvånad över att han hoppade så långt som han gjorde i längdhoppsgropen vid Glänningeskolans skolmästerskap. Foto: Johan W Jönsson

Det kastades, sprangs, stöttes och hoppades på Sparbanksvallen i Laholm när skolmästerskapen i friidrott arrangerades på Glänningeskolan för första gången.

Den första hösten efter att skolan stod klar 2019 fick Glänningeskolan tacka nej till att genomföra skolmästerskapen. Det var så mycket som skulle fixas på skolan att det inte hanns med.

– Sedan kom två coronaår och då kunde vi inte arrangera något skolmästerskap. Därför känns det lite extra roligt att vi kan göra det nu, säger läraren Eivi Karlberg.

Kommunmästerskapen äger rum redan nu i maj och de bästa i varje gren får då tävla mot de andra skolornas representanter.

– Normalt sett brukar KM inte vara förrän i september. Därför blev det lite bråttom med det här skolmästerskapet. Det är möjligt att det blir två tävlingar i år och att detta blir för 2021, säger Eivi.

Totalt var det cirka 125 elever som var med och tävlade mot sig själva och varandra - en fjärdeklass, två femmor och två sexor.

– Det är många skratt, alla göra sitt bästa, de är glada och de hjälper till. Det är huvudsaken. Vi är här för att ha roligt och göra något annat än att vara i skolan, säger Eivi.

Klasserna tävlade också mot varandra i en poängtävling med handikappsystem. Fyrorna kan av förklarliga skäl kanske inte hoppa lika långt och springa lika snabbt som sexorna.

– Det är en klasskamp där vi utser en vinnande klass efter dagens slut. Det är alltid roligt att tävla, att göra varandra bättre och att göra saker ihop, säger Eivi.

Grenarna som det tävlades i var kast med liten boll, kula, 60 meter, längdhopp plus kurirstafett och 800 meter. Den sistnämnda grenen är frivillig.


Lee Abdulghani fick iväg ett bra kast med liten boll men roligast var att springa 60 meter. Foto: Johan W Jönsson


Lukas Larsson hoppade 3,90 meter i sitt första hopp i längdhoppsgropen och 3,95 i sitt andra hopp.

– Jag trodde inte att det skulle gå så bra då jag nästan aldrig hoppat längdhopp innan. Jag hade trott något på strax över tre meter, säger han.

Lukas spelar fotboll i LFK och har tidigare spelat tennis i Laholms TK. Han föredrar bollar framför friidrott och tror inte att han vill börja med det oavsett hur bra det går.

– Jag tror ändå inte att detta är något för mig. Jag föredrar bollar. Det var nog bara tur - nybörjartur, säger han och skrattar.

Vad tycker du om skolmästerskapet?

– Det är kul! Detta är ju första gången på grund av corona. Det är lite roligare att vara ute och tävla än att sitta inne i skolan, avslutar Lukas.

Leen Abdulghani fick iväg ett bra kast med den lilla bollen.

– Vi har stött kula, sprungit 60 meter och hoppat längdhopp också. Jag tycker att det har varit bra! 60 meter var roligast. Man kan nog säga att jag är ganska snabb, säger hon och skrattar.

Tyra Stam, Annie Magnusson och Nellie Aronsson hade precis sprungit 60 meter.

– Det roligaste var kast med lite boll, säger Tyra.

– Jag tyckte bäst om att springa. Det är kul att slå sitt eget rekord, säger Nellie.

– Längdhopp tyckte jag var mest kul, säger Annie.

En som gillade att springa 60 meter var Vincent Berglund. Han var snabb som vinden och har att brås på.

– Jag har sprungit på 08,88 men idag sprang jag som bäst på 08,97. Min pappa (Lars Nordström) sprang på något på 7 sekunder. Jag tror att han var snabbast i Halland, säger Vincent.

Det blev till slut skolans fjärdeklassare som tog hem klasskampen.


Vincent Berglund öste på bra när han sprang 60 meter och det gick undan. Foto: Johan W Jönsson