SKOLA 2024-06-02 KL. 07:02

Fler söker sig till familjär skola med spets

Av Johan W Jönsson

Söktrycket till Osbecksgymnasiet ökar ordentligt. I fjol var det två som sökte ekonomiprogrammet. I år är det 20 som antagits preliminärt och ännu fler som sökt.
– Vi är stolta över vår familjära skola där eleverna blir sedda. Det finns mycket spetskompetens bland lärarna, säger ekonomiläraren Sandra Karlsson.

Fler söker sig till familjär skola med spets
Lärarna Sandra Karlsson, Gerth Jonsson och Joakim Wulff med eleverna Emilia Starck och Adonis Sefa samt rektorn Charlotta Eroldsson är stolta över Osbecksgymnasiet. Foto: Johan W Jönsson

Marknadsföringen har fått effekt. Rektor Charlotta Eroldsson berättar att söktrycket till Osbecksgymnsiet ökar rejält. Fler elever än tidigare vill gå på skolan.

– Vi har gjort ett stort arbete med vår marknadsföring. Vi har lyft fram den kompetens vi har i huset. Det har fått effekt och det är något som vi tycker är värt att lyfta, säger Eroldsson.

Rektorn berättar att de elever som går på skolan får en bra utbildning och att de ofta är nöjda med den utbildning de får. Ekonomiprogrammet sticker ut i årets ansökningar.

– Det är en gigantisk ökning. Vi har en legitimerad lärare i juridik som dessutom har arbetat som jurist i många år. Jag har en bakgrund som ekonom både inom kommunen och på företag, säger Sandra Karlsson.

– Jag kände mig färdig som ekonom och ville göra något annat. Så jag utbildade mig till lärare som 40-plussare. Det känns underbart att få applicera den kunskap jag har med mig.

Ekonomieleverna Emilia Starck och Adonis Sefa är två elever som ”vänt hem”. De började båda två i Halmstad men valde efter en tid att byta till Osbecksgymnasiet i hemkommunen.

– Jag tyckte att det var jobbigt med pendlingen och hade lite svårt att komma in i min klass. Jag fick ett bra välkomnande här, så det var lätt att komma in i det, säger Emilia.

– Jag ville prova något nytt efter högstadiet men det nya finns här på Osbeck och du slipper pendla. Lärarna är bra, eleverna är bra och stämningen är bra, säger Adonis.

Läraren Sandra Karlsson, eleven Adonis Sefa, läraren Gerth Jonsson, eleven Emilia Starck, läraren Joakim Wulff och rektor Charlotta Eroldsson ser många fördelar med Osbecksgymnsasiet. Foto: Johan W Jönsson

De menar att många elever kanske tror att det ska bli precis som på högstadiet, framförallt om man gått på Lagaholmsskolan. Men det blir det inte, tycker Emilia och Adonis.

– Man träffar mycket nytt folk som gått i Veinge och Våxtorp. Osbeck är en mycket trevlig skola och det är inget stök överhuvudtaget. Det är väldigt lugnt här, säger Adonis och Emilia.

Att grupperna generellt är mindre på Osecksgymnasiet är något som de båda ”hemvändarna” lyfter som något positiv. Det är lättare att bli sedd än i en större klass i en större kommun.

Teknikläraren Gerth Jonsson har jobbat på Osbecksgymnasiet sedan 1999. Han kom från en bakgrund som konstruktör innan han började läsa till gymnasielärare.

– Vårt teknikprogram har utvecklats väldigt mycket och är helt unikt för regionen. Det är ofta elever som går vidare till universitetsstudier hör av sig och lovordar den utbildning de fått här.

– Vi har en väldigt bred utbildning med företagssamarbeten. Här får man träna sina personliga egenskaper. Utbildning är den formella biljetten men det viktiga är hur du är som människa.

Ett samarbete med tyska skolor ligger i pipelinen. Lärare och elever åker till Tyskland och vice versa. Detta för att byta erfarenheter. Tanken är också att kunna erbjuda praktik i Tyskland.

– Vi vill bli mer internationella. Det är andra skolor som sneglar på vårt projekt och är lite avundsjuka. Att få med sig erfarenheter från andra länder är en bra merit för CV:et, säger Gerth.

Rektor Charlotta Eroldsson tror att nybygget blir ett lyft för hela skolan. Den nya byggnaden är i samma stil som resten av skolan men utformningen skiljer sig helt från den som brann ner 2021. Foto: Johan W Jönsson

På Osbeck finns också olika profiler som det går att välja till sitt program. Gymprofilen och fotbollsprofilen är de två största med runt 50 elever per profil.

– Vi är nästan 50 fotbollsspelare nu och vi blir över 50 nästa läsår. Det är kul att bidra med sin erfarenhet som gammal elitspelare. Att ge drömmar och hopp, säger Joakim Wulff.

Han är ansvarig för fotbollsprofilen och tränare på profilen tillsammans med Karl-Gunnar Björklund, även han före detta elitspelare och tränare med landskamper på meritlistan.

Fotbollsplanen ligger på skolområdet och nu läggs dessutom nytt konstgräs på Glänninge Park. Det är även nära till gymmet (Nordic wellnes) och räddningstjänsten lokaler (Risk och säkerhet).

– När det kommer till närhet är det nog ingen skola som slår oss. Vi har populära och nyttiga profiler där man lär sig saker som man kan ha med sig ut i livet, säger Wulff.

Snart får dessutom gymnasieskolan sprillans nya lokaler. Den 5 juni besiktigas nybygget på den plats där en flygelbyggnad brann ner 2021. Efter inflyttning kommer skolans elever att ha gott om plats.

Besiktningen av nybygget sker den 5 juni och en vecka senare kan inflyttningen börja. Undervisningen i lokalerna börjar dock först till höstterminen. Foto: Johan W Jönsson