SKOLA 2024-10-14 KL. 06:02

Fler nior klarade betygen till gymnasiet

Av Carina Nilsson

Andelen niondeklassare som blev behöriga till gymnasiets yrkesprogram ökade i Markaryds kommun jämfört med förra året, men resultaten är ojämnt fördelade mellan kommunens två högstadieskolor.

Fler nior klarade betygen till gymnasiet
Fler niondeklassare klarar gymnasiebehörighet än i fjol, men det är ändå för få menar verksamhetschefen för grundskolan. Foto: Bildbyrån

I hela kommunen var 71 procent av eleverna som gick ut nian behöriga till gymnasiets yrkesprogram vilket var en ökning mot 2023 då 67 procent var behöriga.

Sett till hela kommunen var resultatet alltså bättre än föregående år men det fördelar sig ojämnt mellan skolorna. I Markaryds skola nådde 85 procent av eleverna gymnasiebehörighet medan det var 50 procent på Strömsnässkolan. Förra året låg siffran på 72 procent för Markaryds skola och 57 procent för Strömsnässkolan.

– Det är såklart alldeles för lågt utifrån en kommunal nivå men vi jobbar med flera åtgärder och vi måste se utvecklingen över tid, det blir sakta men säkert bättre, säger Stig Hasselgård som är verksamhetschef för grundskolorna i Markaryd.

Markaryds skola hade fler behöriga elever till gymnasiets yrkesprogram än förra året. Foto: Arkiv

På Markaryds skola har man gjort flera konkreta insatser för de elever som låg nära gränsen för att bli godkända.

– Man har jobbat med läxläsning och gett eleverna möjlighet att ta igen vissa missade småsaker, vilket har gett väldigt god effekt, säger Stig Hasselgård.

På Strömsnässkolan pågår bland annat ett arbete för att öka närvaron i skolan.

– Vårt skolsociala team, TeamEtt, och Aktivitet förebygger som jobbar med aktiviteter på fritiden för eleverna har gjort ett fantastiskt arbete och närvaron har ökat. Vissa elever har fått en mycket högre närvaro i skolan, men det är ett långsiktigt arbete där allt hänger ihop, säger Stig Hasselgård och fortsätter:

– Vi har också många flerspråkiga elever där vi har en utmaning att jobba systematiskt med svenska som andraspråk. Svenska språket är nyckeln även till andra ämnen men vi vet också att elever som blir bättre på sitt modersmål har enklare att ta till sig svenska språket.

Strömsnässkolan fick en lägre andel nior som klarade gymnasiebehörighet jämfört med förra året.

Markaryd hamnade med 71 procent godkända elever på sista plats i Kronoberg. Bäst resultat i länet hade Uppvidinge med 85 procent tätt följt av Alvesta med 84 procent.

Enligt nyhetsbyrån Newsworthy var 84 procent av landets niondeklassare behöriga till ett yrkesprogram. Behörigheten är något högre bland flickor och högre för elever med svensk bakgrund. Skolverket konstaterar dock att föräldrarnas utbildningsbakgrund är det som har allra störst betydelse för resultaten.

Samtidigt får betygssystemet kritik och regeringen har tillsatt en utredning om betygen. Utredaren Magnus Henrekson, som bland annat är professor i nationalekonomi, har föreslagit att betygssystemet görs om i grunden och att F-betyget slopas, då den svenska grundskolan är för strikt i sin betygssättning.