SKOLA 2022-01-26 KL. 18:49

Fjärrundervisning förlängs och utökas

Av Johan W Jönsson

På grund av hög frånvaro på personalsidan blir det fjärrundervisning på Lagaholmsskolan veckan ut. Även Våxtorpsskolan tvingas gå över till undervisning på distans. ”Situationen blir nästintill omöjlig när så många är borta”, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Åke Hantoft (C).

Fjärrundervisning förlängs och utökas
Även Våxtorpsskolan har tvingats gå över till fjärrundervisning på grund av hög frånvaro på personalsidan. Arkivbild

Läget är ansträngt på kommunens skolor. Lagaholmsskolan fick gå över till fjärrundervisning i måndags (24/1) och i tisdags fick Våxtorpsskolan göra likadant.

Anledningen är att skolorna har hög frånvaro bland personalen på grund av covid-19, andra sjukdomar, hushållskarantän och vård av sjuka barn.

– Vi får tro att det lättar inom kort. Jag hoppas att vi gör en dansk version av det hela och säger ”nu får vi leva med detta och så kör vi”, säger Hantoft.

Att hela familjer måste vara hemma för att en familjemedlem har fått ett positivt test är ohållbart i längden, menar han.

– De som är sjuka och drabbade ska vara hemma. Kanske skulle man testa lite mindre och om man har förkylningssymtom så får man vara hemma några dagar.

– Läget blir ohållbart inom samhällsservicen annars och samhällsviktiga funktioner riskeras, säger Hantoft som därmed håller med skolchef Richard Mortenlind som tidigare fört fram samma sak.

Åke Hantoft passar också på att berömma den personal som är på plats och tvingas ta ett stort ansvar under en svår tid.

– Situationen är ansträngd både i skolan och förskolan. Personalen som är i tjänst gör ett jättejobb under hård arbetsbelastning, berömmer nämndordföranden.

Fjärrundervisningen gäller vecka fyra ut. Läget kommer att följas upp på torsdag och då ska också förhoppningsvis också besked komma kring hur det blir i början av nästa vecka.