Av Johan W Jönsson
För några år sedan skrev författaren Roland Andréasson boken ”Dagen då Hudolf dog”. Det är en barnbok om döden. Nu kom den mångårige journalisten till Möllan i Ysby för att läsa sin bok för skolans elever. De små lyssnade fokuserat under högläsningen.
– Får en barnbok verkligen handla om döden? Jag tycker det, säger Roland.
”Dagen då Hudolf dog” kom mitt under pandemin 2020. Att boken är skriven för barn och handlar om döden trodde Roland skulle bli mer debatterat än vad det blev.
– Pandemin kom nog emellan på något sätt. Ämnet kan kanske uppfattas som lite konstigt men jag tror att barn har en mer realistisk inställning till detta att vi ska kvittera sluträkningen.
– Boken är inte brutal men den tar upp det som gäller oss alla – vi lever, och så dör vi. Men slutet av boken är ovisst, som livet är. Men det är också en mjuklandning och inte hemskt.
Roland läste sin bok i tre omgångar. Först för förskolans äldre barn och sedan vid två tillfällen för skolans barn. Eleverna var idel öra – Roland har förmågan att fånga sina åhörare.
Efter högläsningen fanns det tid för frågor kring författarskap, om livet och om döden. Barnen fick också titta på Stefan Gustafssons illustrationer i boken som Roland nyss läst.
Ett av förskolebarnen upptäckte en detalj på en sida som inte ens författaren själv tidigare sett. Gumman fanns ju med på bild redan tidigt i boken, och inte bara i slutet.
"om hösten dog trädens löv och markens växter. I vinterns kyla förfrös många djur, och andra föll för jägarnas kulor. Ändå levde många av hans vänner i naturen i sorglös glädje. De tänkte aldrig på att tiden rann undan som vatten i ån. Bara Hudolf visste”, lyder ett avsnitt i boken.
Rektor Christin Nordström visar bilder ur Roland Andreassons bok "Dagen då Hudolf dog". Foto: Johan W Jönsson
Hudolf är nära att stryka med då han hamnar framför en lie. Vet förskolebarn idag vad en lie är? Jodå, åtminstone ett par visste att det var en sådan man kunde använda istället för gräsklippare.
Varför gör du det här, Roland?
– Jag hade en liten restupplaga hemma och tänkte att jag stöttar denna skolan. Jag är inte ysbybo men min farmor var från Ysby, så jag har lite ysbyblod i mig, skrattar han.
– Det är ett bra ämne som är lite svårt, men tyvärr kom boken mitt i pandemin. Jag vill inte skryta, men jag tycker faktiskt att texten bär något sånär, fortsätter Roland.
Hur har boken blivit emottagen?
– Jag trodde att det skulle bli lite större debatt. Men covid-19 ställde nog till det lite där. Det är ingen som har tyckt att ämnet har varit fel och jag vet att boken är uppskattad.
”Dagen då Hudolf dog” kom ut ett tag innan det att Roland fyllde 85 år. Då pratade han om att det nog skulle bli hans sista bok av totalt ett 20-tal. Att han på något sätt knutit ihop säcken.
Men det kom faktiskt en skrift så sent som i fjol. ”Russin i Radiokakan - Stora klickar limerickar”. Och nu vågar inte, snart 88-årige Roland, ge något bindande löfte om att det var sista boken.
Christin Nordström är rektor på föräldrakooperativet Möllan:
– Jag tycker att det här är fantastiskt! Alla pedagoger har också varit positivt inställda. Boken är positiv och det är en spännande berättelse. Hudolf somnade in på slutet men dog han?
Roland Andreasson tycker egentligen att författare är för pretentiöst att kalla sig. "Jag är en gammal dagspresssjournalist som skrivit lite böcker", säger han. Roland skänkte ett antal böcker till Möllan. Foto: Johan W Jönsson
Vem tycker inte att det är mysigt med högläsning säg? Foto: Johan W Jönsson
Rolands skrift ”Russin i Radiokakan - Stora klickar limerickar” kom så sent som i fjol. Foto: Johan W Jönsson