SKOLA 2022-06-08 KL. 16:47

Elever sprutade vatten i uttag – skolan mörklades

Av Rickard Gustafsson

Nationaldagshelgen innebar ny skadegörelse på och runt Veingeskolan. Inte mindre än fyra anmälningar har efter helgen ramlat in hos Laholmspolisen där det mest anmärkningsvärda är att skolelever misstänks för att ha sprutat vatten i ett eluttag vilket slog ut elen på skolan.

Elever sprutade vatten i uttag – skolan mörklades
Polisanmälningarna fortsätter att strömma in från skadegörelser på skolorna i Laholms kommun. Foto: Arkivbild

Veingeskolan har under lång tid omgärdats med problem beträffande skadegörelse och trenden fortsätter. Efter långhelgen uppdagades en rad händelser som tvingar Kommunfastigheter att kasta bort pengar på reparationer.
Skadegörelseanmälningarna inrymmer händelser som skett från fredagen fram till nationaldagen.

Under lunchtid, innan helgen, ska en eller flera elever ha genomfört ett elsabotage genom att spruta eller hälla vatten i eluttag.
– Det finns två vittnen, lärare, som ska ha sett vilka som ligger bakom. Det finns i nuläget inga misstänkta gärningspersoner upptagna i anmälan men det framkommer nog i utredningen, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Sabotaget gjorde att jordfelsbrytaren löste ut och elektriciteten försvann på skolan. Tilltaget tvingar Kommunfastigheter till kostnader för att byta ut de förstörda uttagen.

Under helgen har också okända gärningspersoner ägnat sig åt att klottra på fasaderna. Främst handlar det om ”taggar” som någon kladdat med sprayfärg på Veingebadet och skolans lilla gympasal.
– Ja, det är någon form av bomärken och det är taggar som är kända sedan tidigare, berättar Christer Andersson.

Utöver det har utomhusarmaturer och ventilationsgaller slagits sönder och det upptäcktes också åverkan på eluttag på lyktstolpar på skolgården. Kommunfastigheter har i polisanmälningarna inte uppgett några kostnader för skadorna.