SKOLA 2022-10-28 KL. 16:02

Elev misstänks ha bränt Israels flagga

Av Rickard Gustafsson

En israelisk flagga har bränts på Osbecksgymnasiet i Laholm. Laholmspolisen rubricerar fallet som skadegörelse och konstaterar att det inte är ett brott i sig att bränna flaggor i Sverige.

Elev misstänks ha bränt Israels flagga
Israels flagga stals från Osbecksgymnasiets flaggspel och hittades några dagar senare bränd utanför skolan. Foto: Arkivbild

Bilder och videofilmer på flaggbränningar ses emellanåt på tv-nyheterna i samband med politiska konflikter runt om i världen.

I Sverige är det ovanligt och i Laholm får det sägas vara ytterst ovanligt. Likväl har det hänt, på Osbecksgymnasiet, i samband med att skolan traditionsenligt skulle fira FN-dagen, 24 oktober.

Flaggspelet sattes upp i god tid och redan på fredagen, tre dagar innan firandet, noterades att Israels flagga var försvunnen.
– Rektorn fick information om att en flagga tagits från flaggspelet och att man eventuellt vet vem det är som tagit den, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen och berättar att det finns kameraövervakningsbilder som polisen ska titta på.


Flaggor från hela världen sattes upp lagom firandet av FN-dagen på Osbecksgymnasiet. Foto: Johan W Jönsson


Några dagar senare hittades den israeliska flaggan, eller snarare resterna av den, av en vaktmästare på skolan.
– Den hittades i en brandhärd utmed skolans vägg, utomhus, säger Christer Andersson.

Händelsen utreds som skadegörelse och åtminstone inte i nuläget som hets mot folkgrupp.

Laholmspolisen uppger att det är själva branden i sig som är brottslig – inte det faktum att man eldar upp en flagga.
– Man kan ju fundera på varför just Israels plockades ner, men det är inte brottsligt att elda flaggor i Sverige – inte ens den svenska flaggan. Däremot är det vad jag förstått straffbart att förse den svenska flaggan med bokstäver eller symboler, säger Christer Andersson.

En motion om att se över lagstiftningen avseende flaggbränning lämnades in 2019. Riksdagen ställde sig bakom motionen men det har ännu inte utmynnat i ett lagförslag, än mindre lagändring.