Klik venligst
SKOLA 2024-06-20 KL. 06:02

Drivna bröder fick ta emot stipendier

Av Johan W Jönsson

Teknikcollage delade ut intyg och diplom till eleverna på Osbecksgymnasiet som deltagit under läsåret. Två elever uppmuntrades lite extra med ett stipendium på vardera 2 500 kronor. Bröderna Nicklas och Alexander Alsén fick ta emot publikens jubel och checkarna.
– Det känns bra att få lite uppmuntran för det slit man lagt ner, säger Nicklas och Alexander.

Drivna bröder fick ta emot stipendier
Stipendiaterna Nicklas och Alexander Alsén flankerade av Osbecksgymnasiets rektor Lotta Eroldsson och Teknikcollages ordförande Eskil Hartman. Foto: Johan W Jönsson

För att kunna få stipendiet från Teknikcollage blir man nominerad av lärare eller företagare. Samverkan med företag är centralt i Teknikcollage, som vill få fler elever att välja teknik.

Eskil Hartman är ordförande i Teknikcollage:

– Syftet är att vi som har företag och skolorna knyts ihop. Så att inte skolorna kör sitt och företagen kör sitt. Vi vill mötas tidigt, så att eleverna får bra förutsättningar i arbetslivet, säger han.

Eleverna fick ta emot intyg eller diplom beroende på hur många poäng de läst och hur väl de lyckats med sina studier. Hartman uppmanade dock samtliga att kämpa på.

– Alla tycker inte att det är jätteskoj att läsa och det finns andra vägar. Det gäller att vara på och framåt. Knacka på hos företagen. Det handlar inte bara om utbildning, mycket är personlighet.

Många elever fick kliva upp för att ta emot sina intyg och diplom ur Hartmans hand. Det blir som en form av kvalitetsstämpel att sätta på CV:et. Men det betyder som skrivet inte allt.

För att bli nominerad till stipendiet ska man ha gått på programmen industri, teknik eller fordon. Nicklas och Alexander Alsén har båda gått på fordonsprogrammet.

Bröderna uppmärksammades för sitt stora engagemang och intresse för bilar. Båda har fått flera erbjudanden om jobb och går direkt ut i arbete den 17 juni. De har gått från klarhet till klarhet.

– Kul att man fått en liten knuff in i arbetslivet. Det är väldigt roligt att få dela det här priset med min bror. Det hade varit lite segt om en av oss fått och inte den andra, säger Nicklas.

Alexander ska jobba som fordonstekniker på Bendt Bil i Halmstad och Nicklas har fått anställning som personbilsmekaniker på Motor Halland i Laholm. De börjar jobba måndagen efter studenten.

– Det var förvånande att båda stipendierna gick till fordonselever. Samtidigt hade vi vissa förhoppningar då vi jobbat hårt och gjort bra ifrån oss, säger Alexander.

Hur har ni utmärkt er?

– Vi har varit väldigt drivna. Vi hade en del kunskap med oss och har varit väldigt intresserade och engagerade, säger bröderna, som inte är tvillingar utan trillingar (syrran heter Elle).

Teknikcollage bjöd på en fin tårta. Campus Laholms samordnare Mats Franzén håller upp. Foto: Johan W Jönsson