Av Johan W Jönsson
Fair Play Cup är i full gång igen efter pandemin. I princip samtliga sjätteklasser från Laholm är med i cupen där gott uppförande står i centrum. Ju bättre en klass är på fotboll. Ju fler chanser får klassen på sig att samla på sig gröna fair play-kort.
– Jag vill få bort det mesta vinnartänket. Kamratandan ska vara i centrum, säger Björn Laid, som är pappa till konceptet.
Innan pandemin var Fair Play cup gigantisk. Hela Halland var med och 140 klasser/lag deltog. Förra året drog man igång på nytt men i blygsam skala. Nu är fler lag med igen.
Från Laholms kommun tog sig Mellbystrandsskolan och Skottorpsskolan vidare till nästa steg. Leder fairplayligan gör dock Glänningeskolan. De fick flest gröna kort. Nio stycken.
– Resultat och fair play går hand i hand. Går du vidare till nästa steg får du fler matcher på dig att samla gröna kort. Så Skottorp och Mellbystrand bör gå om Glänninge, säger Laid.
Vinner man en match får man tre poäng. Man kan också få tre gröna kort under en match. Poängen tar dig vidare i tävlingen men korten avgör vilken klass som blir Hallandsmästare.
Den som vinner Fair Play Cup blir alltså inte säkert mästare. Men det är såklart en fördel att gå långt och inte sällan är ett av semifinallagen de som får ta emot pokalen i maj.
– Det kan ju bli fokus på fel saker. Men här var alla lag schyssta generellt. Kul att se! Det var inget anmärkningsvärt alls. Tvärtom. Framförallt tjejerna imponerade grymt, säger Björn.
Priset i Fair Play cup är lokala chips från Gårdschips. Ett uppskatat pris. Foto: Björn Laid
Matcherna är 40 minuter långa. Tjejer mot tjejer tio minuter, killar mot killar i tio minuter och så vidare. Fyra halvlekar och sedan läggs resultatet ihop. ”Förebilderna” delar ut gröna kort.
– Jag kallar dem äldre förebilder. De tar tiden, blåser igång och av matcherna och delar ut gröna kort för schysst uppträdande mot med- och motspelare, berättar Laid.
Spelarna dömer själva, och det fungerar utmärkt. Alla hjälps åt och är schysta mot varandra. Det är väldigt sällan som de ”unga förebilderna” behöver gå in och hjälpa till i spelet.
– Alla är med på sina villkor och spelar och alla har kul. För vissa är det första kontakten med fotboll på det här sättet. Jag är säker på att det kommer att resultera i att fler börjar spela aktivt.
Mellbystrand och Skottorp gick vidare till nästa steg. I maj väntar ett finalspel då skolorna får möta klasser från andra kommuner. Fair play cup håller på att återhämta sig.
– Vi höll i fyra år på grund av pandemin innan vi drog igång i liten skala i fjol. I år är många lag med från Laholm och Hylte. I Halmstad har det varit fler. Men vi är på g igen, avslutar Björn Laid.
Full fart i Fair Play cup som är på g igen efter pandemin. Foto: Björn Laid