Klik venligst
SKOLA 2024-06-11 KL. 15:53

Blandade känslor vid skolavslutningen i Ahla

Av Johan W Jönsson

En över 100-årig epok gick i graven vid skolavslutningen för Ahla skola. ”Idas sommarvisa”, ”Den blomstertid nu kommer”, jordgubbstårta, ljusa kläder och sommarlov runt hörnet. Men också vemod. Nu kommer inte fler barn lära och leka på platsen.
– Det är verkligen dubbla känslor. Det är en glädjens dag men också en sorgens, säger läraren Sara Rasmussen.

Blandade känslor vid skolavslutningen i Ahla
Treorna på Ahla skola bjöd på sång och sjöng bland annat om att en era nu tagit slut. Foto: Johan W Jönsson

Skolavslutningen inleddes i Tjärby kyrka. Där fick rastlösa elever lyssna för länge på tjänstebiträdet och blivande prästen Daniel, som berättade att han klippt sönder en pyjamas på ett av sina sommarlov.

Kyrkan var fylld till bredden av elever, lärare, föräldrar och mor- och farföräldrar. Alla sjöng ”Idas sommarvisa” och ”Den blomstertid nu kommer” tillsammans innan rektorn Petra Filipsson klev upp i talarstolen.

Hon pratade om sprittande ben, ett oändligt sommarlov, om att Albert Einstein inte var bäst i klassen, om mod och citerade Astrid Lindgren: ”Ge barnen kärlek och ännu mer kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”.

Tjänstebiträdet Daniel berättade att han klippt sönder en pyjamas under ett av sina sommarlov. Foto: Johan W Jönsson

Skolans treor bjöd på sång och fick i gengäld rosor som ett tack för att de kämpat tre år på skolan. Sedan väntade en busfärd tillbaka till Ahla för mer sång på skolgården, för fika och avslutning med respektive klass.

Eleverna sjöng om ”Glass, glass, glass”, om ”Sommarlov” och att ”Nu är det slut på Ahlaeran”. Sara ”Glitter-Sara” Rasmussen har varit klassföreståndare för årskurs tre på Ahla skola. Hon tyckte att det var en tung dag.

– Det är en glädjens dag för eleverna som får gå på sommarlov, men inte för mig. Det är den sista skolavslutningen på Ahla skola och jag måste lämna mina underbara treor. De har varit fantastiska. Jag hade kunnat ha dem tills de var 19, säger hon.

Ella, Nora och Juni tyckte att det skulle bli skönt att gå på sommarlov men de kommer sakna Ahla skola. Foto: Johan W Jönsson

Ella Lundgren, Juni Olofsson och Nora Rantala är tre av eleverna som gått i Saras klass. Även för dem var det dubbla känslor. Tjejerna ser fram emot att spela fotboll, rida, bada och att sova länge på morgnarna.

– Det känns sådär idag. Det blir skönt med sommarlov. Men vi kommer att sakna skolan här. Vi känner många i Veingeskolan och hade hellre gått där. Nu hamnar vi i Parkskolan istället. Det känns inte lika tryggt, säger Nora, Juni och Ella.

Sara Rasmussen:

– Det känns extra jobbigt att lämna den här klassen. Inte bara för att jag inte ska ha dem mer utan för att de var redo för Veingeskolan och inte för Parkskolan. Vi har pratat mycket och det har varit mycket känslor. Det har hänt att elever varit ledsna i klassrummet, säger hon.

Hur har du hanterat det?

– Eleverna har kunnat komma till mig om det är något. Sedan har vi försökt prata positivt om att komma till Parkskolan. Främst handlar det bara om att finnas där för dem, att kolla hur de mår och om att stötta dem, säger Sara.

Kompisarna Sixten och Mio utanför Tjärby kyrka vid skolavslutningen. Foto: Johan W Jönsson

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag och en lärare till här blir övertaliga på Parkskolan. Vi kommer troligtvis att börja på Park och sedan får vi se var vi landar. Jag vill fortsätta jobba som lärare. Det finns inget bättre jobb – inget jobb ger så mycket.

Alla hennes elever fick minnesböcker från sin tid på lågstadiet. Alla belönades dessutom med medaljer. ”Klassens studsboll”, ”Klassens när blir det rast?”, ”Klassens när ska vi äta?”, ”Klassens perfektionist”, ”Klassens big-brain”, ”Klassens lill-fröken” och så vidare.

I sommar berättar Sara att hon ska sova. Men först väntar en veckas jobb till. Ahla skola ska rensas på interiör och bli till ett tomt skal. Sedan återstår att se vad som händer med byggnaden framåt då den inte längre ska inhysa elever och lärare.

– Vi ska få bort Ahla skola och göra oss redo för Park. Ett tungt jobb, inte minst mentalt. Alla här är så ledsna, arga och besvikna över detta. Vi älskar Ahla skola. Det är därför vi jobbar här. Små skolor är det bästa, tycker jag. Att skolan försvinner känns så tråkigt!, avslutar hon.

Rektor Petra Filipsson tackade eleverna för deras arbete under läsåret och citerade Astrid Lindgren. Foto: Johan W Jönsson

Läraren Sara "Glitter-Sara" Rasmussen försökte hålla humöret uppe, för sina elevers skull. Foto: Johan W Jönsson

Theo, Nils, Platon och Leon på den sista skolavslutningen på Ahla skola. Foto: Johan W Jönsson

Ella fick medalj och blev utsedd till "Klassens lillfröken" då hon hjälpt läraren Sara Rasmussen på ett bra sätt under läsåret. Foto: Johan W Jönsson

Nationalsången avslutade stunden i Tjärby kyrka. Foto: Johan W Jönsson