SKOLA 2024-09-11 KL. 16:16

Beslutet att lägga ned skolorna var lagligt

Av Rickard Gustafsson

Kommunfullmäktige i Laholms kommun gjorde inget lagligt fel när de beslutade att stänga skolorna i Ahla och Genevad. Den bedömningen gör Förvaltningsrätten i Göteborg som avslår samtliga överklaganden som inkommit.

Beslutet att lägga ned skolorna var lagligt
Förvaltningsrätten förkunnar i en färsk dom att allt gick rätt och riktigt till, enligt kommunallagen, när Laholms kommunfullmäktige fattade beslut om att lägga ned skolorna i Ahla och Genevad. Foto: Adobe Stock

Det stormade rejält i våras när framtiden för Ahlaskolan och Genevadsskolan stod på spel.

Föräldrar med barn på de respektive skolorna ställde sig bokstavligen på barrikaderna och genomförde flera protestaktioner; däribland namninsamlingar och manifestationer utanför fullmäktigesammanträden.

Missnöjesyttringarna fortsatte även efter den 14 maj då politikerna under ett extrainsatt fullmäktige, med hårt och högt tonläge, beslutade att avveckla skolorna.

Både föräldrar och politiker från tre oppositionspartier överklagade beslutet till Förvaltningsrätten.

Kritiken var mångfacetterad. Den omfattade allt från brister i såväl utredningar som beslutsunderlag och brott mot Barnkonventionen till att fullmäktige inte beaktat sitt tidigare återremissbeslut (30 april) där det beslutades att utreda vilka konsekvenser skolnedläggningarna får för de respektive skolorterna och kommunen som helhet.

Det argument som de flesta framfört, av de sju som överklagat, var att Laholms kommun borde väntat och tagit hänsyn till att det samlats in tillräckligt med namnunderskrifter för att genomföra en lokal folkomröstning i den brännheta frågan.

De flesta som överklagat anser att Laholms kommun borde ha inväntat en eventuell folkomröstning innan beslut togs om att avveckla skolorna. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Förvaltningsrätten i Göteborg har nu släppt domen och avslår samtliga överklaganden.

Domstolen hänvisar till paragrafer i kommunallagen och gör bedömningen att ”kommunen inte haft någon skyldighet att avvakta att ta beslut i frågan om avveckling av de aktuella skolorna, till dess att frågan om genomförande av en folkomröstning avgjorts i fullmäktige.”

Paragrafer från samma lag används också för att konstatera ”att bestämmelserna om beredning och återremittering inte ställer några krav på beredningens omfattning och kvalitet.”, skriver domstolen och påtalar att de inte är en tillsynsmyndighet.

Med andra ord är det inte domstolens uppgift att bedöma innehållet och sakligheten i utredningen, vilken skulle ge svar på framtida effekter för skolorterna specifikt och för kommunen generellt.

”Det är kommunfullmäktige som avgör om beredningen i ett visst ärende har gett ett tillräckligt underlag för att kunna fatta beslut.”, står det i domen.

Klagomålen mot att beslutet strider mot barnkonvention får heller inget gehör.

Domstolen gör bedömningen att Laholms kommun följt regelverket, då både barn och vårdnadshavare har haft möjlighet att komma till tals och att politikerna i fullmäktige därmed haft förutsättningar att beakta barnens bästa inför beslutet att avveckla skolorna.

Samtliga parter har tre veckor på sig att överklaga domen och ansöka om prövningstillstånd i Kammarrätten.

Barn och deras vårdnadshavare på skolorna i Ahla och Genevad har fått möjlighet att komma till tals, enligt Förvaltningsrättens dom. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild