Klik venligst
SKOLA 2023-04-06 KL. 06:02

Behörigheten bland lärarna på samma nivå

Av Johan W Jönsson

Lärarbehörigheten i Laholms kommun är densamma som i fjol. Tre fjärdedelar av lärarna på kommunens skolor är behöriga. Det är över rikssnittet. Flest behöriga lärare finns det på Skottorpsskolan.

Behörigheten bland lärarna på samma nivå
Lärarbehörigheten i Laholms kommun är högre än riksnittet. Foto: Bildbyrån

Det är Skolverket och Sveriges lärare som tagit fram statistiken. 75 procent av lärarna i kommunen var behöriga även i oktober 2022.

I hela landet ligger lärarbehörigheten i snitt på 70,8 procent. Vadstena har högst lärarbehörighet med 93 procent och Ragunda lägst med 40 procent.

Falkenberg har högst lärarbehörighet i Halland med 75,9 procent. Det är tätt mellan kommunerna men Hylte sticker ut med en behörighet på 55,3 procent.

Johanna Jaara Åström är ordförande i Svenska lärare:

– Även om behörigheten i Laholm är högre än i många andra kommuner är läget i landet allvarligt. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola, säger hon.

Skottorpsskolan är den skola med flest behöriga lärare i kommunen med 93,3 procent. Genevadsskolan är tvåa med 87 procent och Veingeskolan F-6 trea med 86,1 procent.

Totalt finns det 212 heltidsstjänster som lärare i Laholms kommun (249 lärare). 158 av dessa har lärarlegitimation och är behöriga i minst ett ämne.