Klik venligst
SKOLA 2024-06-19 KL. 08:00

Barnen tog första spadtaget till ny jättebyggnad

Av Carina Nilsson

Sex förskolebarn fick hjälpa till med första spadtaget av en ny stor förskola på Klaras väg i området Inre Hansens backar.
– Den här förskolan är verkligen efterlängtad och kommer att ge våra barn en fantastisk miljö, inte minst utomhus, säger Anna Salomonsson som är verksamhetschef för förskolorna i Markaryds kommun.

Barnen tog första spadtaget till ny jättebyggnad
Christofer Andreasson från Lagan Byggnads som ska bygga förskolan grävde tillsammans med barnen. Förskolan får en utomhusyta på över ett hektar. Foto: Carina Nilsson

Området runt Klaras väg växer nu med en ny stor förskola. Förskolan ska ha åtta avdelningar med plats för 90 barn och en jättestor utegård på över 12 000 kvadratmeter. Själva byggnaden blir cirka 1900 kvadratmeter. Anna Salomonsson är lyrisk över platsen.

– Det är så nära naturen men ändå väldigt nära samhället och skolan i Markaryds centrum via en gång- och cykelväg. Idag har vi lokaler som är i dåligt skick och en del moduler, här kommer vi att kunna bygga framtidens förskola. Jag är väldigt glad att våra politiker satsar på barnen i vår kommun, det är de som är framtidens samhällsbyggare, säger hon.

Kommunrådet Bengt Germundsson (KD) tog första spadtaget från ena hållet med en grävmaskin. "Jag är barnsligt förtjust i maskiner" sade han efteråt. Foto: Carina Nilsson

Både kommunråd Bengt Germundsson (KD) och ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, Maria Svensson Lundin (KD), framhöll också utemiljön som förskolan kommer att få.

– Vi bor så naturnära, jag tänker ofta på det när jag är i storstaden och går förbi någon inhägnad gård med betong och asfalt. Här blir en fantastisk miljö för våra barn, säger Germundsson.

Barnen stod också i centrum för första spadtaget. Aslak, Vilma, Petter, Liz, Agnes och Vera hade tagit med egna spadar tillsammans med Irene af Klinteberg och Paulina Tillberg från Haga förskola.

Verksamhetschef Anna Salomonsson tillsammans med rektor Anette Andertoft och förvaltningschef Susanne Appelberg. Foto: Carina Nilsson

Tillsammans med de vuxna såg de till att det blev ordentligt grävt inför byggstarten. Även Bengt Germundsson gjorde en insats och provade att spaka med grävmaskinen.

– Jag är barnsligt förtjust i allt med motorer men hemma gräver jag för hand, berättar han.

Även Christofer Andreasson från Lagan Byggnads AB gläds åt att bygget kommer i gång.

– Det är ett viktigt projekt i dessa tider, men vi tycker också att det är roligt att bygga förskolor. Vi är måna om att göra ett bra jobb och lämna ifrån oss en bra produkt. Vi har också en god dialog med kommunen, säger han.

Asim Serdarevic är teknisk chef på Markaryds kommun och nöjd med att bygget kommer igång. Foto: Carina Nilsson

Företaget kommer att börja med markarbeten efter midsommar och Christofer Andreasson hoppas att det finns ett tätt hus till jul.

– Då torkar betongplattan lättare, säger han.

Kommunens tekniska chef Asim Serdarevic ser fram emot en miljövänlig byggnad som ska hålla i många år.

– Projektet beräknas kosta cirka 60 miljoner men vi får en byggnad som ska hålla i generationer. Genom solceller och värmepump ska byggnaden bli självförsörjande på energi och kanske till och med ge ett överskott, säger han.

Förskolan beräknas vara klar hösten 2025.

Mia Svensson- Lundin (KD) är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden. Hon och kommunråd Bengt Germundsson (KD) är väldigt nöjda att förskolebygget kommer igång. Foto: Carina Nilsson