Klik venligst
SKOLA 2024-03-25 KL. 17:58

Barn vädjade om att bevara småskolorna

Av Rickard Gustafsson

Kan teckningar och brev få politiker som vill lägga ned småskolorna i kommunen på andra tankar? Det hoppas i alla fall drygt 25 barn på Ahlaskolan, varav en handfull lämnade över sina och klasskompisarnas uttrycksfulla alster till utbildningsnämndens ordförande Åke Hantoft (C).

Barn vädjade om att bevara småskolorna
Åke Hantoft (C) och Jan Gottfriedsson (L) i utbildningsnämnden tar emot Ahla-elevernas teckningar och brev. Foto: Rickard Gustafsson

Protesterna mot förslaget om att lägga ner skolorna i Ahla och Genevad har pågått i över en månad och tycks fortsätta med oförminskad styrka.

Allt från skrivelser och demonstrationer till insändare och upprop om folkomröstning. Den senaste i raden av protestyttringar kommer från 25-30 barn på Ahlaskolan som ritat teckningar och skrivit brev med budskap om att bevara skolan.

På måndagseftermiddagen den 25 mars hade en handfull av dem, med några vårdnadshavare i släptåg, stämt träff med utbildningsnämndens ordförande Åke Hantoft (C) för att överräcka sina teckningar med kärleksförklaringar till sin lilla skola.

– Jag vill att skolan ska vara kvar. Den har en så fin skolgård där man kan leka, säger 8-åriga Signe Törhagen.

– Skolan är jättebra och vi har så snälla fröknar, säger Loke Ozolins Kolmodin, snart åtta år även han.

Tove Kvick, Emilia Johansson, Loke Ozolins Kolmodin, Signe Törhagen och Tova Ozolins Kolmodin går på Ahlaskolan och visar gärna upp sina fina teckningar för LT:s reporter. Foto: Rickard Gustafsson

För att ta emot alla teckningar fick Åke Hantoft hjälp av nämndskollegan Jan Gottfriedsson (L).

Ordföranden tackade för de fina teckningarna och gav barnen ett löfte.

– På onsdag när vi har möte så jag sätta upp era teckningar på väggen så att alla i utbildningsnämnden kan se vad ni tycker om er skola, låter det bra?, sa Hantoft med några blyga nickande som svar.

– Vi hoppas att han och de andra (politikerna reds. anm.) lyssnar på oss, säger Signe efter att skolpolitikerna gått in i Stadshuset.

En av föräldrarna, Helena Kolmodin, hoppas att barnens budskap ska få politikernas hjärtan att smälta.

– Det här vittnar hur mycket deras skola betyder för dem och det syns och märks i breven och teckningarna.

Svaret på om teckningarna får någon effekt avgörs på onsdag, 27 mars, då utbildningsnämnden tar upp ärendet om den nya skolorganisationen på sitt månatliga sammanträde.