SKOLA 2023-04-24 KL. 13:54

Apelrydsskolans kamratförening firar 25 år

Av Peter Jakobsson

Det är nu 25 år sedan Ingrid Thuresson tillsammans med personal och före detta elever startade kamratföreningen för Apelrydsskolan. Många av de aktiva medlemmarna börjar bli till åren och nu letar de efter fler före detta elever som kan engagera sig.

Apelrydsskolans kamratförening firar 25 år
Apelrydsskolans kamratförening firar 25 år i år. Här är delar av styrelsen. Från vänster: Inga Andersson, Nilla Quant, Ulla Nilsson och Birgitta Lundgren. Foto: Peter Jakobson

Det väntar 25-årsbileum i Apelrydsskolans kamratförening. Denna grupp träffas och delar minnen men gör också ett viktigt jobb med att dela ut stipendier och skänka gåvor som går till skolan och dess elever.

Kamratföreningen består av medlemmar som alla gått på skolan under olika tider av skolan historia.
– De äldsta medlemmarna är över 90 år. Vi söker dock gärna kontakt med de som är runt 50-60 år gamla och har gått på skolan, säger Nilla Qvant som är med i styrelsen för kamratföreningen.

Stipendiet som föreningen delar ut varje år är på 2000 kronor och går till en manlig och en kvinnlig student på skolan som representerar osjälvisk kamratanda.
– Varenda skola borde ha stipendier som premierar bra kamratskap men här på Apelryd ser vi till att det blir av, säger Nilla.

Bland gåvorna som föreningen skänkt till skolan har det varit en stor utegrill, matservis, biljardbord, utebordtennisbord, spel och pussel, en kaffeautomat med mer. Finansieringen av stipendier och gåvor sker genom medlemmarnas årsavgift till kamratföreningen på 100 kronor.
– Den hundralappen som alla betalar som medlemsavgift ser vi till att det verkligen kommer skolan och dess elever till nytta, säger Nilla.

Ett av målen med föreningen är att bygga broar mellan gamla och nuvarande elever. Föreningen ser gärna att flera före detta elever ansluter sig till föreningen men de som gått på skolan på senaste tiden har de haft lite svårt att locka till sig.

Nu vankas det den 20 maj årsmöte där 25-årsjubileet ska uppmärksammas. Dit hoppas de kunna locka fler gamla elever som vill vara med i föreningen.
– Vi har sänt ut cirka 100 vårbrev med inbjudningar till årsmötet, de har gått till före detta elever som vi lyckats på tag på adresser till. Nu hoppas de på att många kommer till årsmötet, förklarar Nilla.

De fyra representanterna från styrelsen som tidningen träffar har massor av historier att berätta om hur skolan var förr, då de gick på skolan.
– Det har hänt mycket med skolan sedan vi gick här, berättar Ulla Nilsson och fortsätter.
– Men det var fint att gå på skolan även förr. Då bodda alla elever på skolan och det var nästan bara tjejer. Det var en upplevelse för oss att för första gången bo hemifrån och få lära sig ta hand om sig. Det var mycket disciplin på den tiden.
– Det var mycket vardagssaker som vi lärde oss, säger Nilla.

De som gått på Apelrydsskolan finns utspridda över hela världen men en del finns i närområdet, både i Båstad och Laholm.
– Det finns många som bor i Laholms kommun som gått på skolan som gärna få komma och vara med i kamratföreningen, säger Nilla Qvant.

Vill man komma på årsmötet eller vill komma i kontakt med kamratföreningen så går det att kontakta Apelrydsskolan för att få kontaktuppgifter.