SKOLA 2022-05-31 KL. 13:53

Äntligen en klassisk studentvecka igen

Av Johan W Jönsson

Efter två studentår präglade av coronapandemin så kommer allt att bli som vanligt igen. Klasskamp, bal och utspring med publik samt kortege på flak genom stán. ”Det unika i år är att allt är som vanligt igen”, säger projektledaren Ulf Martinsson.

Äntligen en klassisk studentvecka igen
Emma Persson och Mika Potocki i studentkommittén ser fram emot studentveckan. Vid utspringet får de hoppa upp på podiet igen. Under syns ettorna som ordnat med klasskampen. Foto: Johan W Jönsson

Inga av de elever som går på Osbecksgymnasiet idag har varit med om en klassisk studentvecka. Pandemin har satt stopp - två år i rad. Men nu så!

– Alla är jättetaggade och det finns ett jätteengagemang. Alla vill bara att det ska dra igång. Det är riktigt kul och det motiverar oss som hjälper till i bakgrunden, säger Martinsson.

Alla restriktioner är borta. Det innebär att klasskampen kan genomföras på Sparbanksvallen i skolans regi, att det blir en riktig bal på Strandhotellet och ett utspring inför nära och kära.

Torsdagens bal på Strandhotellet föregås av fotografering. Sedan blir det röda mattan och mingel innan middag, med hjort till varmrätt, och dans väntar.

– Vi har ju inte varit med innan, så vi vet inte exakt hur det ska va. I normala fall har balkommittén varit med två gånger, säger Mika Potocki som styr studentskutan ihop med Emma Persson.

– Det ska bli pampigt att gå på bal. Det har man aldrig gjort innan på det sättet. Så det ska bli häftigt. Det är dessutom kul att det är så stort intresse, säger Emma.

Hela 115 elever av 136 studenter på skolan kommer gå på balen. Dessutom deltar 25 personer ur personalen. Det är de som är knutna till årskullen.

Skolan räknar med att det kommer att bli lite trafikkaos utanför Strandhotellet och har hjälp av polisen och räddningstjänsten. Uppmaningen till publiken lyder: ”Kom i god tid!”

Studentdagen inleds med champagnefrukost (ej i skolans regi). Sedan är det samling i skolan, tåg ner till kyrkan där det blir sång och tal.

– Sedan är det tillbaka till skolan och påfyllning med energi och efter det utspring klockan 13. Alla som vill komma är välkomna, säger Emma.

Mika och Emma är förväntansfulla inför studentveckan och tacksamma över att de kan genomföra den på ett klassiskt vis.

– Jag ser fram emot allt!, säger Mika.

– Man har sett alla andra som fått göra det här och nu känns det kul att själv vara i den sitsen, säger Emma.

På tisdagens förmiddag väntar lte övning i vett och etikett inför balen. Det är en aktivitet som skolan lagt in och som enligt projektledare Martinsson brukar vara uppskattad.

På eftermiddagen är det dags för den prestigefyllda klasskampen på Sparbanksvallen. Den här gången är det ett gäng ettor som ligger bakom arrangemanget (normalt är det tvåorna).

– Själva grenarna är hemliga. Vi kan avslöja att det blir klassdans där mentorn ska vara med. Det är tradition, säger Selma Svanberg i klasskampsgänget.

– Vi har märkt att klasskampen är en viktig grej. Därför har det varit viktigt för oss att göra det så bra som möjligt. Alla är laholmare är välkomna att komma och titta, fortsätter hon.

Den klass som vinner klasskampen får välja när den vill springa ut. Oftast är det först men en klass har valt att springa ut sist.


Mika Potocki och Emma Persson längst fram berättade exalterat om studentveckan som nu kan genomföras på klassiskt vis igen. Bakom syns ettorna som roddat med klasskampen. Foto: Johan W JönssonFakta:

Studentveckan 2022

Tisdag (7/6): Klasskampen på Sparbanksvallen (klockan 13-15)

Onsdag: Klassaktiviteter, skåptömning och datorinlämning

Torsdag: Studentbal på Strandhotellet (start för mingel klockan 17:15)

Fredag: Ledigt

Lördag: Studentdagen (studenterna springer ut klockan 13)