SKOLA 2022-05-04 KL. 15:19

Alla skolor fick bit av 200 000-kronorskakan

Av Rickard Gustafsson

Ansökningar på 485 000 kronor men bara 200 000 kronor att fördela. Med en begränsad plånbok var det inte lätt för Ungdomsforum att väga argumenten som presenterades av elev- och fritidsråden av kommunens F-9-skolor.
– Naturligtvis hade vi önskat att det fanns mer pengar. Man vill ju dela ut så mycket man kan, det är ju barnen vi snackar om, säger Matteus Kurtsson i Ungdomsforum.

Alla skolor fick bit av 200 000-kronorskakan
Viktor Gustafsson, Inez Pettersson och Maria Albrektson (bitr. rektor) från Hishultsskolan blev så här glada när Ungdomsforum gav besked om att skolan fått 16 500 kronor till ett besök på Skånes djurpark. Foto: Rickard Gustafsson

För andra året arrangerades ”Demokratidagen” i Laholms kommun. På agendan, i Laholms Teater, stod utdelning av 200 000 kronor som avsatts av kommunfullmäktige för att barnen ska lära sig vikten och förståelsen av hur det går till i en demokrati.

Under morgonen hade kommunchefen Anders Einarsson och kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) pratat om hur värdefull demokratin är. De förklarade bland annat att bara 14 procent av jordens befolkning lever i demokratiskt styrda länder och att demokratiska stater aldrig varit i krig med varandra.

I slutet av dagen skulle pengarna delas ut. Utdelningen var egentligen den sista delen i en lång process som började med att eleverna ute på skolorna fick komma med idéer om vad de ville göra eller satsa på och lämna in till elevrådet.

Inez Pettersson som går i 4:an på Hishultsskolan berättar hur det gick till på hennes skola.
– Först fick klasserna komma med förslag och sen tog vi i elevrådet bort de som var orimliga och kostade alldeles för mycket. Sen gick vi ut med de förslag som blev kvar och det blev en omröstning, säger Inez.
– Vi röstade fram att ansöka om pengar till en resa till Yoump i Halmstad och en resa till Skånes djurpark, säger femteklassaren Viktor Gustafsson och berättar att Hishultsskolan ansökt om bidrag på 40 000 kronor.

Som elevrådsrepresentanter fick Inez och Viktor sedan uppdraget att argumentera för sin ansökan under Demokratidagen, där alla andra elevråd också fick tala för sin sak. Representanterna satt på helspänn i väntan på besked, medan Ungdomsforum diskuterade hur pengarna skulle fördelas.


Alfons Ohmez, Laban Skog och Matteus Kurtsson i Ungdomsforum fick göra stora prioriteringar bland ansökningarna. Precis som när det gäller alla andra kommunala investeringar räcker inte pengarna till allt. Foto: Rickard Gustafsson


Matteus Kurtsson, Alfons Ohmes och Laban Skog i Ungdomsforum hade lite huvudbry med de 23 ansökningarna.
– Det finns många bra ansökningar. Totalt är de på 485 000 men vi har bara 200 000 att dela ut, berättar Alfons Ohmes.
Efter överläggningar och hårda prioriteringar kom de fram till ett beslut vilket slutade med att ingen skola gick tomhänt ur processen.

För Inez och Viktor på Hishultsskolan blev det en nervös väntan och de var länge osäkra på om det skulle bli några pengar alls. När Ungdomsforum berättade att de tilldelats 16 500 kronor åkte armarna upp i luften.
– Det var så många som sökt och de var så bra på att argumentera så vi trodde inte att skulle få något bidrag alls. Men nu blir det en resa till Skånes djurpark, jublar Viktor.
– Men vi hade väldigt bra argument och jag tror det var därför vi fick pengar, säger Inez.

Både Viktor och Inez tycker att de lärt sig mycket om hur den demokratiska processen går till.
– Jag har fått förståelse för att det kan vara svårt för politikerna att välja, säger Inez.
Efter Demokratidagen åkte de hem till sina skolkamrater för att berätta att alla 65 elever på skolan till hösten ska på djurparksutflykt.
– Vissa ville nog hellre åka till Yoump, men jag tror att alla kommer att tycka att det här blir jättekul, säger Viktor.

Fakta: Här är skolorna och fritidshemmen som får dela på 200 000 kronor
Ahlaskolan, 10 000 kr, Hinder för käpphästar
Genevadsskolan, 8 008 kr, Cyklar för äldre barn
Glänningeskolan, 10 000 kr, Utflykter till hembygdspark
Hishultsskolan, 16 500 kr, Skolresa till Skånes djurpark
Knäreds Fritids Korken, 5 000 kr, Cyklar
Lagaholmsskolan, 32 552 kr, Förbättrad inomhusmiljö, pyssel, möbler, tavlor med mera
Lagahöjdsskolan, 25 000 kr, Cyklar
Mellbystrandsskolan, 5 000 kr, Upprustning och förnyelse Lekoteket
Parkskolan, 5 000 kr, Tivoli vid skolstart
Parkskolans Fritids Stjärnan, 5 000 kr, Målning av Fiaspel, Tre i rad, Twister på asfalten
Parkskolans Fritids Solen, 1 000 kr, "Rum i rummet", kuddar, tyg och ledslingor till mysbelysning
Skottorpsskolan Fritids, 5 000 kr, Utflykt Fritidsklubben
Skottorpsskolan, 10 000 kr, Utflykt och material till rastaktiviteter
Veingeskolan F-3, 10 000 kr, Sandleksaker, styltor, högtalare, solskydd, bollar, hopprep
Veingeskolan 7-9, 20 000 kr, Uppfräschning av skolmiljön
Veingeskolans Fritids, 5 000 kr, Fotbollsnät och bollar
Våxtorpsskolan F-6, 10 000, Skateboards, inlines, instruktör
Våxtorpsskolan Stora Fritids, 9 500 kr, Fritidshemmets dag 10 maj, hoppborgar mm
Öringe fritids, 7 440 kr, Skateramper för kickbike


Representanter för elev- och fritidsråden på skolorna i kommunen satte upp affischer där de berättade vad de ville göra med pengarna som de ansökte om. Foto: Rickard Gustafsson