SKOLA 2022-05-30 KL. 18:11

Aktivitetsdag ger chans till nya kontakter

Av Johan W Jönsson

För första gången sedan 2019 kunde Laholms Sparbank anordna sin aktivitetsdag för kommunens sjätteklassare. Eleverna får prova på olika aktiviteter och syftet med dagen är att de ska få lära känna varandra innan de börjar högstadiet och får nya klasskompisar.

Aktivitetsdag ger chans till nya kontakter
Fotboll var en av aktiviteterna som kunde väljas under dagen. Lucas Johansson från Vallbergaskolan vid bollen. Foto: Johan W Jönsson

Bankens aktivitetsdag har varit ett populärt inslag under flera år fram till pandemin kom och satte stopp. 2020 och 2021 blev det inget på grund av coronaviruset.

Nu kunde dock kommunens sjätteklassare (totalt 280 stycken) samlas på Glänninge Park igen för att spela fotboll, brännboll, prova discgolf, golf, volleyboll och gå ungdomsbrandkårens tipsrunda.

– Det känns härligt att vi kan göra det här igen. Det är uppskattat bland eleverna och lärarna tycker också att det är en positiv grej, säger Christel Alm på Laholms Sparbank.

Tillsammans med Ungdomsbrandkåren fanns föreningarna Vallåsens discgolf, Vindrarps Volleybollklubb och Laholms Golfklubb på plats för att instruera eleverna.

– Vi har haft lite andra aktiviteter tidigare men nu kände vi att det kunde vara läge att prova ett par nya. Grundtanken är att eleverna ska lära känna varandra - det är det vi vill stötta med, säger Alm.

Antingen så spelar man fotboll hela dagen. Eleverna som vill spela boll delades upp i olika lag med lagnamn (länder) där alla fick möta alla. Elever från Osbecks fotbollsprofil dömde.

– Flera av eleverna som dömer nu kom själva ihåg sin aktivitetsdag från när de gick i sexan. Att skapa relationer är viktigt. Inte minst i dag när det är tufft på våra skolor, säger Alm.


Milva Sjöland, Emma Ivarsson och Molly Erlandsson från Veingeskolan testar discgolf. Foto: Johan W Jönsson


Max Almgren på Veingeskolan och Neo Axelsson Glänningeskolan var två som valde att spela fotboll under dagen.

– Jag har spelat fotboll innan och gillar att spela fotboll. Det är kul att spela för skojs skull och att man är i ett lag och gör det tillsammans, säger Neo.

– Jag har också spelat innan. Fotboll är kul på lagom nivå när det inte blir för seriöst. Så det här är helt perfekt, säger Max, som stod i mål.

Vid övriga aktiviteter fick eleverna gå runt och prova på. Klasserna hölls intakta men i övrigt var det indelat så att eleverna fick göra aktiviteterna ihop med elever från andra skolor.

– Jesper Fogelberg (lärare på Våxtorpsskolan) har styrt upp schemat, på sin fritid, vill jag poängtera. Han har gjort ett jättefint jobb, säger Alm.

Molly Erlandsson, Emma Ivarsson och Milva Sjöland från Veingeskolan gick runt och testade på olika aktiviteter under dagen. LT fångade dem precis innan de skulle prova discgolf.

– Jag började med fotboll men jag har varit förkyld så jag kunde bara stå och kolla, så jag bytte till prova på istället, säger Milva.

– Golf var roligast!, tycker Molly.

– Jag tyckte att det var roligast att spela brännboll, säger Emma.

– Det har varit en bra dag eftersom att man har fått lite nya kontakter inför högstadiet. Sedan har inte allt varit jätteroligt, säger Milva.

Laholms Sparbank bjuder på mat, står för hyra och ger dessutom föreningarna ett litet bidrag för att de visar upp en del av sin verksamhet under dagen.

Alla elever får med sig ett informationsbrev hem kring bankens livsstilsprojekt Smart livsstil. Det är på högstadiet som eleverna har chansen att vara med i projektet.


Vidar Klasson Dahlgren, Max Almgren och Melvin Jönsson spelade fotboll under aktivitetsdagen. Foto: Johan W Jönsson