SKOLA 2023-06-07 KL. 15:08

Aktiviteter för kommunens sexor närmare varandra

Av Johan W Jönsson

Det kan vara lite nervöst och oroligt när man ska lämna det trygga mellanstadiet för att börja högstadiet där man ska hålla ordning på sina egna grejer och tider samt få nya klasskamrater. För att lätta på stämningen kan en aktivitetsdag hjälpa till.
– Det är roligt för eleverna att träffas under lättsamma former. Det här är en dag för att kommunens sexor ska få ses, säger arrangören Jesper Fogelberg, lärare på Våxtorpsskolan.

Aktiviteter för kommunens sexor närmare varandra
Moa Jönsson och Allie Nilsson från Vallbergaskolan tyckte att aktivitetsdagen för kommuns sexor var bra då eleverna pratar med varandra mellan skolorna. Foto: Johan W Jönsson

Aktivitetsdagen har anordnats i över tio år. Jesper Fogelberg är ”spindel i nätet” och Laholms Sparbank har sponsrat arrangemanget i alla år.

– De flesta skolorna brukar vara med och tycka att det är bra. Betygen är ju satta och eleverna är avslappnade och kan ha kul ihop, säger Fogelberg.

Knäredsskolan, Mellbystrandsskolan, Glänningeskolan, Parkskolan, Våxtorpsskolan och Vallbergaskolan deltog i år. Hasslöv, Hishult, Skottorp och Veinge var inte med denna gång.

Pandemin satte käppar i hjulet även för aktivitetsdagen men i fjol var den tillbaka efter två års uppehåll. Eleverna får prova olika aktiviteter på Glänninge Park.

– Vi har fotbollsturnering hela dagen och de som inte vill spela fotboll får hitta på andra saker som bland annat föreningar kommer hit och visar, säger Jesper.

Det har varit golf, voltige och modellflyg tidigare. I år var det discgolf med Vallåsens discgolf, volleyboll med Vindrarps VK, tipspromenad i Ungdomsbrandkårens regi samt brännboll.

– Vi gör inte det här för att vi tror att vi ska få en massa nya discgolfspelare. Det är för att barnen ska få aktivera sig och sedan är det en chans att visa upp sporten, säger Fredrik Källén.

– Skulle någon vilja börja spela discgolf så hänvisar jag dem till Frisbee Laholm som har en jättefin verksamhet. Kanske hittar någon till vår bana i Våxtorp i framtiden, fortsätter han.

Matteus Björnsson Östrings lag vann fotbollsturneringen på aktivitetsdagen.

Foto: Johan W Jönsson

Laholms Sparbank bjuder på en enklare lunch och dricka samt ger ett litet bidrag till föreningarna som är med och aktiverar barnen under dagen.

– Eleverna får chansen att lära känna varandra och föreningarna som är med får visa upp sin verksamhet. Sedan är det en kul grej innan sommarlovet, säger marknadsansvariga Katrine Bergström.

Elever från Osbecksgymnasiets fotbollsprofil hjälper till att döma under fotbollsturneringen med de mixade lagen från skolorna. De agerar även lagledare.

– Det har varit en skitrolig dag! Jag älskar att spela fotboll. Men jag har inte lärt känna så många nya eftersom att jag redan känner många av dem som är med, säger Matteus Björnsson Östring.

Allie Nilsson och Moa Jönsson från Vallbergaskolan valde bort fotbollen för de andra aktiviteterna. De båda sjätteklassarna uppskattade upplägget.

– Det är bra med en sådan här dag för då pratar man med elever från de andra skolorna. Man lär inte känna dem jättebra men lite i varje fall, säger de.

– Jag tyckte discgolf var roligast, säger Moa.

– Volleyboll tyckte jag, säger Allie.

Jesper Fogelberg från Våxtorpsskolan och Katrine Bergström från Laholms Sparbank sken ikapp med solen under aktivitetsdagen.

Foto: Johan W Jönsson

Ramon Albu in action på aktivitetsdagens fotbollsturnering.

Foto: Johan W Jönsson

Linnea Svensson och Moa Bergman från Osbecks fotbollsprofil lagledde det blåa laget till seger i fotbollsturneringen.

Foto: Johan W Jönsson

Allie Nilsson och Moa Jönsson testar discgolf.

Foto: Johan W Jönsson

Matteus Östring Bergman gör tummen upp för en "skitkul" dag.

Foto: Johan W Jönsson