SAMHÄLLE 2022-07-28 KL. 12:37

”Vi vill uppmuntra fler att umgås på stranden"

Av Erik Persson

I projektet Strandhugg har designgruppen Byggstudio, med Hanna Nilsson i spetsen, bjudit in tre skandinaviska arkitekter och designers i ett samarbete med Laholms kommun för att skapa en levande, möblerad mötesplats längs Skummeslövsstrand.

”Vi vill uppmuntra fler att umgås på stranden
Vindskydd/picknickhus skapade av Rintala Eggertsson från Norge. Foto: Privat

Hanna Nilsson startade en dialog med enhetschef Jonas Heintz på Laholms kommuns kultur -och turismavdelning för ett par år sedan, i väntan på att det rätta projektet skulle dyka upp.

– Det är mycket som ska stämma inför ett projekt, och denna gången föll allt på plats. Tanken bakom projektet Strandhugg var att på ett lekfullt sätt, uppmuntra flera att umgås och besöka Skummeslövsstrand.

Möblerna i form av vindskydd och solsängar, samt den lekfulla strandrullen som man också kan sitta på, är alla gjorda i trä för att på bästa sätt låta möblerna smälta in i den natursköna strandmiljön. Hanna Nilsson fortsätter att beskriva delar av processen.


Den lekfulla Strandrullen. Foto: Privat


– Vi ser möblerna som ett spännande experiment som kanske kan föda fler idéer till hur strandområdet kan underhållas och utvecklas. Alla de inbjudna formgivarna ifrån norden har tidigare erfarenheter av att arbeta med strandnära projekt i sina hemländer, och delar uppfattningen om den stora potentialen längs Skummeslövsstrand.

Skummeslövsstrand har sett ett ökat antal badgäster och besökare under det senaste åren – mycket tack vare den 120 meter långa badbryggan som stod färdig 2019.

– I förarbetet av projektet, pratade vi med flera olika grupper, så som fritids, föräldrar och nyinflyttade, för att kartlägga hur de använder stranden idag och vad man önskar för framtiden. Många uttryckte att man ville göra det enkelt att mötas och umgås tillsammans.

– De nuvarande möblerna kommer att tas bort inför hösten med tanke på väderleken, men vi ser denna sommaren som ett sått frö för framtiden då vi fått god respons ifrån både lokalt boende och på sociala medier.


Vindskydd/picknickhus för sommardagarna på Skummeslövsstrand. Foto: Privat


Möblerna finns kvar på stranden till slutet av september.