Av Rickard Gustafsson
Det ser ut att kunna bli en historisk folkomröstning i Laholms kommun. Cirka 1 800 kommunmedborgare har så här långt skrivit under namninsamlingen för att rädda småskolorna.
– Det behövs bara ytterligare 250 namnunderskrifter, säger Camilla Wäli som drog i gång initiativet.
Folkinitiativen, som gör det möjligt för kommuninvånare att starta en lokal folkomröstning på eget initiativ, infördes 1994. Initiativen förstärktes 2011 genom att det, för att neka ett folkinitiativ, sedan dess behövs två tredjedels majoritet i kommunfullmäktige.
Samtidigt ökades andelen röstberättigade kommuninvånare som behövde ställa sig bakom initiativet från fem till tio procent.
Cirka 100 kommuner har under de senaste fyrtio åren genomfört en lokal folkomröstning och nu talar allt för att det är Laholms tur.
Under de tre veckor som namninsamlingen pågått har cirka 1 800 röstberättigade medborgare skrivit på folkomröstningsinitiativet. Målet är minst 2 050 underskrifter.
– Vi kommer att lyckas att få ihop tillräckligt många namn. Det är inga bekymmer. Det finns fortfarande många namnlistor som ännu inte är insamlade och sammanräknade, säger Camilla Wäli från Lilla Tjärby.
Camilla Wäli (i rosa jacka) har inte haft en lugn stund senaste veckorna. Människor har ringt och skickat meddelanden i parti och minut med frågor kring hur man skriver under initiativet om folkomröstning. Foto: Privat
Wäli är närmast överväldigad över det stöd som visats bland medborgare i Laholms kommun kring att rädda småskolorna i Ahla och Genevad.
– Folk som inte känner mig söker upp mig på jobbet, ringer och sms:ar, och undrar var det finns listor som de kan skriva under.
Hon medger att det varit en emotionellt jobbig tid, men att hon är väldigt nöjd med arbetet så här långt. Många människor ute i byarna, inte bara i Ahla och Genevad, har hjälpt till att jaga namnunderskrifter.
– Det har varit ett helt galet gensvar. Det är så många människor som brinner för att småskolorna på landsbygden ska vara kvar, säger Camilla.
Värt att komma ihåg är att resultatet i lokala folkomröstningar, precis som nationella, bara är vägledande. Laholms kommunfullmäktige behöver inte gå på folkomröstningens linje i slutändan.
LÄS MER: Uppmanar medborgare att påverka enskilda politiker