Av Johan W Jönsson
Se till att ha tillgång till vatten, att kunna koka det och håll dig informerad. Det är de viktigaste råden vid en kris från Gunilla Nilsson. Hon har varit engagerad i Civilförsvarsförbundet sedan år 2000 och är ordförande för avdelningen i Laholm.
– Alla hoppas så klart att det inte ska hända något men om det gör det så behöver man vara förberedd, säger Gunilla.
Tsunamin, stormen Gudrun, coronapandemin och kriget i Ukraina är fyra kriser som direkt eller indirekt drabbat Sverige under de senaste 20 åren. Civilförsvarsförbundet gör dig beredd.
Onsdagen den 28 februari klockan 18:30 hålls information om hemberedskap/krisberedskap i räddningstjänstens utbildningslokal. Vinster ur en krislåda kommer lottas ut.
– 2018 kom broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”. Folk tyckte att det var fruktansvärt att skrämma människor på det sättet. Det kommer en ny omarbetad version i vår, säger Gunilla.
Hon tror inte att den nya broschyren kommer att tas emot på samma sätt. Krisberedskap ligger i tiden. Men hur väl förberedda är vi egentligen om det verkligen skulle bli kris?
– De flesta tänker; ”det händer inte mig”. Men nu efter pandemin och med kriget i Ukraina så har folk blivit lite mer varse. Man ska kunna klara sig själv minst en vecka.
Sverige är självförsörjande på endast tre produkter; morötter, socker och spannmål. Gunilla menar att vi ska vara rädda om de mindre lantbruken då de kan vara avgörande vid en kris. Foto: Johan W Jönsson
Ytterst ansvariga vid en kris är regeringen, sedan länsstyrelsen och efter det kommunen. Men som invånare har man alltså också alltså ett eget ansvar att klara sig själv en viss tid.
Har jag det som behövs för att jag måste klara mig? Så att jag kan tillgodose grundbehoven – vatten, mat och sömn samt kan ta del av nödvändig information.
– Tar vattnet slut har kommunen ett ansvar att vara på plats med tankbil inom ett visst antal timmar. Men jag måste ju veta var den står och hur jag tar mig dit.
Om elen försvinner är det viktigt att ha en radio som går på batteri, kan vevas igång och/eller går på solenergi. Sveriges radio P4 har ett viktigt ansvar när det kommer till information.
– Mycket av det man behöver i matväg har många redan hemma. Konserver och torrvaror. Köp inte grejer och packa ner det i en krislåda – använd det så att du vet hur det fungerar.
Värme och sömn är två andra viktiga bitar vid en kris. Möjligheterna att skydda sig mot kyla i sin bostad är goda vid ett elavbrott. Vid en kris behöver vi vara alerta och då är vila väsentligt.
– Hygienen är också jätteviktig vid en kris. Se till att ha våtservetter och tvättlappar hemma så att du kan hålla dig hyfsat fräsch. Blir man dålig så är det värre att hantera det.
Varje hem bör ha en krislåda med saker som är bra att ha vid till exempel längre strömavbrott. Vid en kris ska man klara sig själv i minst en vecka. Foto: Johan W Jönsson
Gunilla är oroad över den nedrustning av försvaret som skett i Sverige. Hon bor själv i Mellbystrand och där finns inte ett enda skyddsrum.
– I mitten av -90-talet sa regeringen att det inte fanns någon hotbild mot Sverige längre. Man la ner regementen, skänkte bort krigsmaterial, tömde förråden och slopade allmän värnplikt.
Nu har hotbilden mot Sverige ökat och det satsas på försvaret igen. Nya regementen är på gång, den allmänna värnplikten är tillbaka och förråden fylls på.
Myndigheten för samhällskydd och beredskap bildades 2009 i efterdyningarna av stormen Gudrun. Svenska Luftskyddsförbundet, som bildades 1937, ändrade namn till Civilförsvarsförbundet 1951.
– Civilförsvarsförbundets främsta uppgift är att utbilda och informera, men folk har svårt att ta det till sig. Man tänker att det händer inte mig. Sedan när det ändå händer handlar man i panik.
Gunilla Nilsson sysslar allra mest med kurser i hjärt-/lungräddning men även med "Säkra seniorer". Det finns dock krav från MSB att information om krisberedskap ska ske vid varje kurstillfälle.
Gunilla Nilsson har varit engagerad i Civilförsvarsförbundet sedan år 2000 och är ordförande för avdelningen i Laholm. Här visar hon en radio som drivs med batterier, vev och solenergi. Information är viktigt vid en kris. Foto: Johan W Jönsson
Fakta:
Bra att ha i en krislåda:
Ficklampa
Radio
Stormkök
Brandfilt
Brandsläckare
Silvertejp
Tändstickor
Vattenbehållare (ihopvikbar)
Handsprit
Våtservetter
Powerbank
Frystorkad mat
Konserver
Torrvaror
Ljus- och värmekällor
Mediciner
Filtar
Batterier
Pannlampa
Vattenreningstabletter