SAMHÄLLE 2022-07-03 KL. 08:02

Väntat på fiber i fem år – då bröt IP-Only avtalet

Av Rickard Gustafsson

2017 ingick knäredsparet Hanne och Lars Olsen ett fiberavtal med IP-Only. Efter fem års tålmodig väntan kom chockbeskedet att IP-Only annullerar avtalet med hänvisning till att de inte beviljats marktillträde för grävning. Svepskäl, anser paret och menar att den egentliga anledningen handlar om pengar. Nu kräver de att regionpolitikerna står upp för sitt löfte om att alla hushåll i Halland ska få tillgång till fibernätet.

Väntat på fiber i fem år – då bröt IP-Only avtalet
Fiberslang utan fiberkabel ligger utanför Hanne och Lars Olsens hus i Knäred. Nu kräver de av regionpolitikerna att stå upp för sitt löfte från 2016 att förse alla hushåll i hela Halland med fiberbredband. Foto: Rickard Gustafsson

Strax norr om riksväg 15 lever Hanne och Lars Olsen. Markarydsbanan och tågen passerar precis utanför husknuten och på det stora hela kan man betrakta deras livsplats som central ur ett infrastrukturperspektiv.
Men när det kommer till installationen av fiberbredband har de förpassats till infrastrukturens periferi.

Vi backar bandet.

2016 gick startskottet för fiberutbyggnaden på den halländska landsbygden då regionpolitikerna med stora ord om demokrati och digitalisering lovade att samverkansprojektet med IP-Only skulle betyda att alla hushåll, fritidshus och företag i hela Halland skulle få tillgång till bredband på 100Mbit/s till år 2020.

Även om tidsplanen rubbats har paret Olsen tålmodigt väntat på dagen då lampan på modemet ska blinka grönt. Den väntan lär bli lång trots att modemet installerades i september -17 och att det så sent som ifjol grävts ner slang från bostaden till en anslutande skogsväg – bara ett stenkast från den gamla vägen till Knäreds centrum.


All utrustning är på plats för att surfa, ringa och titta på tv. Men fiberkabeln till fastigheten lyser med sin frånvaro hemma hos Lars och Hanne Olsen i Knäred. Foto: Rickard Gustafsson


I slutet av mars i år fick de ett brev från fiberleverantören IP-Only att avtalet som signerades 25 februari 2017, med ett pris på 19 990 kronor, upphör att gälla.
Orsaken till att avtalet annulleras anges bero på att IP-Only inte beviljats marktillträde och att det därför inte går att bygga ut fibernätet till deras fastighet.

Det informationsfattiga brevet avslutas med att paret Olsen nu är fria att teckna nytt avtal med annan marknadsaktör.
– Vi har sett fram emot det här i fem år, såklart vi blev chockade. Nu är vi mest arga, ledsna och frustrerade, säger Lars samtidigt som han bläddrar bland alla papper som ligger på köksbordet.

Saken är den att paret inte litar på IP-Onlys version om att det är markägare som sätter stopp för utbyggnaden.
– Vi har inte fått information om vilken eller vilka markägare det är som hindrar, utan vi tror att de helt enkelt anser att det blir för dyrt att gräva fram till vår bostad. Närmsta hushåll som beställt fiber är 3,2 kilometer bort, säger Hanne.

IP-Onlys besked om att de kan teckna sig med en annan fiberaktör på marknaden är föga värt. Inget annat företag är intresserade av att ansluta en enskild fastighet på landsbygden, berättar Hanne som varit i kontakt med Telia men fått nobben.
– De ville inte ha med oss att göra, det är för få kunder i området, säger hon till LT.


Lars och Hanne Olsen har fått besked i brev om att IP-Only annullerat deras beställning av fiberbredband. Orsaken som anges är att IP-Only inte beviljats marktillträde för att gräva fram till fastigheten. Foto: Rickard Gustafsson


Som att problemen med fiberutbyggnaden inte vore nog så berättar Lars och Hanne att Telia i höst kommer att släcka ner kopparnätet och då återstår bara ett alternativ – mobilt bredband.

Enligt uppgifter till LT sitter fler hushåll i Knäredstrakten i samma knipa och tidningen har också fått kännedom om att fastighetsägare i trakterna runt Mästocka också fått sina avtal annullerade av liknande skäl.

Nu sätter paret Olsen hoppet till Region Hallands politiker att de sex år gamla löftena uppfylls.
– Politikerna måste lösa det här problemet nu! Man kan inte lova att de som skriver avtal med IP-Only ska få fiber och sedan inte stå vid sitt ord. Det är oärligt!, säger Hanne.