SAMHÄLLE 2022-01-27 KL. 13:08

Vändningen: Taxibolag får förlängt med ett år och hoppas på mer

Av Johan W Jönsson

En överklagan gör att Österblad Carlsson Taxi blir kvar åtminstone till halvårsskiftet 2023. Ett glädjande besked för många laholmare. Taxiägaren Roger Carlsson hoppas dessutom på en helt ny upphandling. ”Förutsättningarna är helt förändrade nu”, säger han.

Vändningen: Taxibolag får förlängt med ett år och hoppas på mer
Roger Carlsson som driver Österblad Carlsson Taxi är glad för de ansrälldas skull, som nu har jobb åtminstone ett år till. Foto: Johan W Jönsson

Den åttonde oktober i fjol kunde Laholms Tidning berätta att Österblad Carlsson Taxi i Laholm skulle tappa serviceresorna i Laholms kommun. Efter upphandlingsprocessen stod det istället klart att Göteborgs buss och Sennans taxi skulle ta över efter halvårsskiftet i fjol.

Att det lokala företaget inte vann upphandlingen rörde upp mycket känslor i kommunen. Österblad Carlsson förklarade att de skulle vara tvungna att lägga ner verksamheten och att de anställda då skulle förlora sina jobb. Många ledsna taxiresenärer hörde av sig till tidningen.

Nu har det dock ljusnat i horisonten för Österblad Carlsson och deras ledsna kunder som tyckt att allting fungerat så bra. Hallandstrafikens upphandling är överklagad (inte av Österblad Carlsson) och ligger hos förvaltningsrätten.

– I och med att överklagan ligger kvar hos förvaltningsrätten så måste ju Hallandstrafiken göra någonting och då har de valt att göra detta. Vi har inte skrivit några papper än men det kommer att bli så att vi får förlängt med ett år, säger Roger Carlsson.

Spontan reaktion?

– Det är ju lugnande för alla våra anställda som har levt i ovisshet. Nu vet de att de har jobb fram till den 30/6 2023 i alla fall.

Österblad Carlsson har haft ett avtal på serviceresorna över fyra år. Det skulle gälla 30/6 2018-30/6 2022. Men nu förlängs avtalet med ett år. Papperna ska vara klara den 4 februari.

Cabri Online i Halmstad är de som har överklagat Hallandstrafikens upphandling. De gick miste om alla serviceresor i Halmstad i det nya avtalet.

Går överklagan igenom får Hallandstrafiken göra om hela sin upphandling. Roger Carlsson håller det inte för otroligt att det kan bli så ändå.

– Det är ju helt andra förutsättningar nu gentemot hur det var när upphandlingen gjordes. Bränslepriserna har gått upp fruktansvärt mycket det sista halvåret. Det är betydligt dyrare.

Det gör att det blir mycket dyrare att bedriva taxiverksamhet som inte finns stationerad på den ort eller i den kommun där körningarna ska göras.

– Nu sitter vi lugna i båten i ett år till i varje fall. Så får vi se vad som händer framåt, säger Carlsson.

Med anställda och underentreprenörer är det totalt ett 40-tal personer som direkt berörs av det här beskedet.

Än så länge har företaget inte tappat några anställda. De har stannat kvar och hoppats in i det sista. Nu räddas ett år till men utan de samhällsbetalda resorna läggs verksamheten ner.

– Det finns inget underlag att ha någon taxitrafik kvar då. Det är den bistra sanningen. Men nu får vi leva på hoppet ett tag till, avslutar Roger Carlsson.


Många laholmare blev upprörda när Österblad Carlsson inte vann upphandlingen om serviceresorna i Laholms kommun. Foto: Johan W Jönsson