SAMHÄLLE 2022-04-26 KL. 16:03

Transdev tar över Örestundstågen

Av Rickard Gustafsson

Öresundståg och SJ avslutar avtalet om trafik och underhåll av Öresundstågen i förtid. Från december 2022 tar Transdev under tiden som en ny upphandling blir klar. Enligt Öresundståg kommer händelserna inte påverka resenärerna.

Transdev tar över Örestundstågen
Från den 10 december är det inte längre SJ som kör Öresundstågen. Foto: Arkivbild

Öresundståg och SJ kom inte överens om driften och underhållet av fordonsflottan.

Nu väljer man att gå skilda vägar och har beslutat att i förtid avsluta rådande avtal då parterna inte lyckats enas om förutsättningarna för en fortsättning.
– Eftersom vi har olika syn på fortsättningen efter december 2022 är vi överens om att det bästa är att avsluta avtalet i förtid och låta en annan operatör ta över. Jag vill vara tydlig med att avslutet inte påverkar resenärerna alls, utan tågen går som vanligt, säger Jarl Samuelsson, verksamhetsutvecklare i Region Skåne och ägarnas representant i avtalsförhandlingarna.

Avslutet innebär att SJ fortsatt ansvarar för trafik och underhåll till och med den 10 december 2022, därefter tar Transdev (tidigare Veolia Transdev och till 2/3 ägt av franska staten) över trafiken under en upphandlingsperiod. Övergången sker i samband med tidtabellsskiftet 2022/23.
– Vi hade naturligtvis hoppats på att kunna hitta en lösning där SJ fortsatte sitt uppdrag men på rimliga villkor, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Enligt ett pressmeddelande ska SJ:s personal enligt avtal flyttas över till Transdev och alla parter arbetar för att denna övergång ska ske så smidigt som möjligt.

Öresundståg ägs av Skånetrafiken (40%), Hallandstrafiken (12%), Länstrafiken Kronoberg (12%), Blekingetrafiken (12 %), Kalmar Länstrafik (12%) och Västtrafik AB (12%).