-
SAMHÄLLE 2022-11-14 KL. 10:31

Tidtabellen spikad för nya ”Markarydsbussen”

Av Rickard Gustafsson

”Markarydsbussen” börjar rulla den 11 december vilket förstärker bussförbindelsen mellan Markaryd och Halmstad med stopp i Veinge och Knäred. Pendlingsbussen möjliggörs främst genom satsningar av Markarydsföretaget Nibe.

Tidtabellen spikad för nya ”Markarydsbussen”
Trafikstart för "Markarydsbussen" blir den 11 december. Foto: Arkivbild

Samtliga parter, däribland Laholms kommun, har godkänt avtalet som sträcker sig över tre år vilket kommer att underlätta arbets- och studiependling i båda riktningarna.
– Spännande projekt och bara positiva diskussioner om det här i kommunstyrelsen. Det är verkligen en vinst för Laholms kommun att vi för 400 000 kronor per år får åtta dubbelturer på vardagar mellan Markaryd och Halmstad, med stopp i Veinge och Knäred, säger Erling Cronqvist (C).

Prislappen för busslinjen är beräknad till totalt 15 miljoner kronor över tre år.
– Jag vill vara noga med att påpeka att detta möjliggörs för att Nibe ställer upp med halva kostnaden, 7,5 miljoner kronor, säger Cronqvist.
Laholms kommun, Halmstads kommun och Hallandstrafiken (Region Halland) går in med 1,2 miljoner och Markaryds kommun med 900 000 kronor. Resterande kostnader, 3 miljoner kronor, förväntas täckas av biljettintäkter.

Trafikstarten blir den 11 december i samband med att Hallandstrafiken uppdaterar samtliga sina tidtabeller. Linje 325, som bussturen heter, utökas då från en till åtta dubbelturer på vardagar.

Busslinjen är tänkt som en förlaga till den framtida persontågstrafiken på Markarydsbanan och sträckningen blir därefter med stopp i Veinge och Knäred.

Roland Norrman (M) inser att det kan komma propåer och önskemål om att bussarna även ska gå inom Genevad och Skogaby men säger att det inte är aktuellt.
– Det här ska vara en snabbuss. Vi vill att folk ska skaffa sig ett resemönster till den dag då persontågen kommer och då går det inte att köra inom både här och där. Bussarna kommer att stanna där tåget kommer att stanna.

Helt överensstämmande blir det dock inte eftersom en av åtta vardagsturer även går in till Laholms bussterminal (se tidtabell nedan).
– Det är jätteviktigt att vi nu marknadsför detta, tillsammans med Hallandstrafiken, för att få människor att resa – både till Markaryd och Hässleholm och till Halmstad, säger Erling Cronqvist.

Hallandstrafikens och Länstrafiken i Kronobergs ordinarie biljettaxa för regionbusstrafik kommer gälla. Det innebär bland annat att biljetter och kort fungerar för övergång mellan denna linje och Hallandstrafikens och Länstrafiken i Kronobergs övriga bussar och tåg.


Det blir åtta dubbelturer på vardagar och en dubbeltur på söndagar. Tidtabellen gäller från den 11 december.