Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-05-02 KL. 16:26

Strandmanifestationen: ”Många är besvikna och ledsna”

Av Johan W Jönsson

Trots att beslutet är fattat så var det många som slöt upp för att demonstrera för bilstranden. Såväl i Mellbystrand som i Skummeslövsstrand.
– Många är besvikna och ledsna över förbudet. Vi i Strand för alla ger inte upp, säger föreningens ordförande Mats Olofsson.

Strandmanifestationen: ”Många är besvikna och ledsna”
I år varade manifestationen flera timmar. "Det räcker med de trafikproblem det blir varma dagar kommande sommar när bildstranden är stängd", säger Strand för allas ordförande Mats Olofsson, till höger i gul väst. Foto: Strand för alla

I över 100 år har det gått att köra bil, på delar av stranden, i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Den sista maj är det dock slut på strandtrafik.

Trots att Mark- och miljööverdomstolen inte valde att ge prövningstillstånd för de som överklagat domen valde arrangörerna ändå att genomföra sin planerade manifestation.

Strand för alla arrangerade på bilstranden i Mellbystrand, precis som i fjol, och Företagarna Laholm i Skummeslövsstrand. Peter Walldén i Företagarnas styrelse var nöjd.

– Vi hade det jättebra! Drygt 1 000 personer var det i Skummeslöv. Vi delade ut 600 korv med bröd och kunde delat ut åtminstone 100 till. Så uppslutningen var väldigt god, säger han.

– Folk är väldigt förgrymmade över det här beslutet och känner sig överkörda av myndigheterna. Någon har bestämt sig för att överklaga till europadomstolen, fortsätter Walldén.

Enligt honom är hoppet inte alls ute. Walldén berättar att länsstyrelsen fortfarande kan fatta beslut om att bilar ska vara tillåtet på stranden, även om han inte i detalj kan redogöra hur det ska gå till.

– En massa folk sa att de skulle köra ner med bilen på stranden den 1 juni. Det kommer nog att bli lite civil olydnad. Folk förstår inte på vilka grunder beslutet är fattat, säger Walldén.

– Det är fullt tillåtet att köra med en utombordare tvåtaktare i bukten. Tankar man tio liter bensin har man fyra deciliter olja i bensinen som spyr rätt ut i vattnet och det är helt okej.

Peter Walldén i Företagarna Laholm langade tillsammans med andra ur föreningens styrelse ut 600 korv med bröd under två timmar på stranden i Skummeslövsstrand. Foto: Evelina Bjärbo Potocki

Stefan Andersson är ordförande i Företagarna Laholm. Han driver själv Svens Livs i Skummeslövsstrand och han är en som kommer att drabbas av beslutet.

– Det kommer att att drabba min rörelse. På sikt kommer det att drabba näringslivet i hela kommunen. Vi har medlemmar som vill skjuta till pengar, bara vi kan göra något.

– Vi i Företagarna tror inte att det är helt kört. Det finns flera rena faktafel i underlaget som den här domen vilar mot. Det måste finnas någon väg framåt i det här, fortsätter Stefan.

Mats Olofsson menar att det totalt sett var minst lika mycket folk som vid förra årets manifestation. Nu var dock inte tiden lika koncentrerad till ett visst klockslag som 2023.

– I fjol var det kö längs hela vägen och mardrömsscenariot var att det skulle hända något i Mellbystrand och att ambulans och räddningstjänst inte skulle komma fram, säger han.

Många ville visa sitt stöd för bilstranden. Den sista maj ska bilarna vara borta från stranden, har länsstyrelsen bestämt och mark- och miljööverdomstolen slagit fast. Foto: Evelina Bjärbo Potocki

Hur är folks reaktioner?

– Man undrar om det här verkligen kan stämma. Ingen förstår hur det kan vara bättre för miljön att stänga stranden för bilar. De är ju lika miljöfarliga på gator och torg, säger Olofsson.

– Sedan var det människor i rullstolar som var helt förtvivlade för att den här möjligheten skulle tas ifrån dem. Någon ville inte följa med utan satt hemma och grät istället, fortsätter han.

Är det kört?

– Det kan inte finnas en möjlighet att det kan tas ett så drastiskt beslut som drabbar så många människor på helt felaktiga grunder. Vi är fortfarande en rättstat, säger Olofsson.

– Att kommunen givit upp känns lite knepigt. Vi ger inte upp. Jag är övertygad om att det sista kring det här inte är sagt. Det kan inte vara så att man bara kan hitta på vad som helst.

Företagarna bjöd på grillad korv vid manifestationen för bevarandet av bilstranden i Skummeslövsstrand. Foto: Evelina Bjärbo Potocki

"Det gick till precis som vid en varm sommardag. Bilarna körde lugnt, fint och städat till och från stranden", säger Strand för allas ordförande Mats Olofsson. Foto: Strand för alla

Föreningen Strand för alla jobbar för att stranden ska vara tillgänglig för alla. Foto: Strand för alla