Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-09-24 KL. 09:30

Stabschefen: ”Sätt fart” i stället för ”sätt i gång”

Av Carina Nilsson

Markaryds kommun inför sex nya informations- och servicepunkter i kommunen, dit invånarna ska kunna söka sig för att få värme, ladda mobilen eller få information i kristider.
I Vivljunga och Hinneryd kommer hembygdsföreningarna att få ett stort ansvar om krisen kommer.

Stabschefen: ”Sätt fart” i stället för ”sätt i gång”
Jimmie Johnsson, Cajsa Andersson och Bengt-Ove Olsson vill öka beredskapen både internt i kommunen men också bland invånarna. Foto: Carina Nilsson

Markaryds kommun har steg för steg ökat beredskapen inför en större krissituation. Förra året testades bland annat skolköken i skarpt läge då personalen fick laga mat utan vatten i kranen och utan el.

– Den uppgiften klarade både personal och elever väldigt väl. Att öka beredskapen ligger i linje med vad MSB och andra statliga myndigheter vill att vi ska göra och vi har på senare tid också fått lite mer pengar för att göra det. Det är viktigt att medborgarna är rustade för kriser, vi har ett krig i vårt närområde och alla behöver ta ansvar för att kunna klara sig själv en vecka, säger Bengt-Ove Olsson som är stabschef på Markaryds kommun.

Hinneryd och Vivljunga hembygdsföreningar tar ett stort kliv framåt i beredskapsarbetet i samarbete med kommunen. Foto: Markaryds kommun

Kommunen har nu en plan för att använda sig av sex nya informations- och servicepunkter om en större kris inträffar.

De sex punkterna finns i idrottshallarna på skolorna i Traryd och Timsfors, på vandrarhemmet i Strömsnäs och i Hunehallen i Markaryd.

– I Hinneryd och Vivljunga kommer vi att samarbeta med hembygdsföreningarna och använda deras lokaler. De som bor ute på landet är som regel lite bättre rustade för en kris vad gäller till exempel värme och mat hemma, men att få information är lika viktigt. Skulle internet inte fungera kan vi sätta upp lappar vid de här sex platserna, eller starta ett elverk så att man kan ladda mobilen, säger Jimmie Johnsson som är trygghets- och säkerhetsansvarig.

Hinneryd och Vivljunga hembygdsföreningar tar ett stort kliv framåt i beredskapsarbetet i samarbete med kommunen. Foto: Markaryds kommun

Cajsa Andersson som är kommunikationsstrateg lyfter fram att informations- och servicepunkterna kan få en viktig roll även i fredstid.

– Väldigt många minns fortfarande stormen Gudrun. Vi har haft skogsbränder i närområdet och det finns risk för översvämningar och cyberangrepp. Det egna hemmet är fortfarande den bästa tryggheten men vi vill att de här punkterna blir kända och att folk har i bakhuvudet att man kan ta sig dit om det inträffar en kris, säger hon.

Även frivilliga resursgruppen, FRG, kommer att få en viktig roll om krisen kommer.

– Behöver vi sätta ut nödvatten vid de sex punkterna så behöver vi också ha folk på plats som övervakar säkerheten och att det fungerar. FRG är kontrakterade av kommunen och kan kallas in som back-up om det behövs, säger Bengt-Ove Olsson.

Jimmie Johnsson, Cajsa Andersson och Bengt-Ove Olsson vill öka beredskapen både internt i kommunen men också bland invånarna. Foto: Carina Nilsson

Just nu pågår beredskapsveckan och för den som vill lära sig mer ordnas en kostnadsfri informationsträff om hemberedskap och vad du själv kan göra i Hinneryds Bygdegård den 25 september mellan klockan 18 – 20.

Kommunen kommer också att lägga ut receptförslag på sin hemsida på vad man kan laga för mat från det som bör finnas i varje hems ”krislåda”.

– Årets tema för beredskapsveckan är ”Sätt igång” men jag tycker det borde heta ”Sätt fart” för det måste göras åtgärder på det här området, säger Bengt-Ove Olsson.