SAMHÄLLE 2022-01-27 KL. 16:13

Snyltåkandet sköt i höjden hos Hallandstrafiken

Av Rickard Gustafsson

På grund av coronapandemin beslutade Hallandstrafiken att stänga framdörrarna på bussarna. Omgående betydde det att snyltåkandet ökade och antalet kontrollavgifter gick upp med 200 procent.

Snyltåkandet sköt i höjden hos Hallandstrafiken
Att åka buss utan giltig biljett kan bli en dyr historia. 1 500 kronor blir straffet i form av kontrollavgift. Foto: LT/Arkiv

När smittspridningen av covid-19 skenade i samhället beslutade Hallandstrafiken i mitten på januari att återigen stänga framdörrarna på sina bussar.

När det inte längre gick att köpa eller aktivera sin biljett på bussen steg snyltåkningen rejält, rapporterar trafikföretaget. Bara under tre dagar i förra veckan ställdes det ut 66 avgifter bland resenärer som saknade giltiga färdbevis.

Jämfört med en vanlig vecka steg antalet kontrollavgifter med över 200 procent under tredje veckan i januari.
Hallandstrafiken berättar, i ett pressmeddelande, att det är främst yngre personer som åker utan biljett, men även äldre personer har ertappats av kontrollanterna.

För den som haffas på bussen svider det till ganska rejält i plånboken. Stiger man på utan giltig biljett kostar det 1 500 kronor.

Biljett köps enklast i Hallandstrafikens mobilapp, men det går även att köpa och aktivera biljetten i biljettautomater, kundservicebutiker och hos trafikföretagets återförsäljare.