Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-08-10 KL. 11:59

Snart kan du boka påfyllnadsdos mot covid-19

Av Rickard Gustafsson

Oavsett tidigare antal påfyllnadsdoser rekommenderas alla från 65 års ålder, personer som bor på särskilt boende för äldre, personer med hemtjänst och personer med hemsjukvård och alla från 18 års ålder i riskgrupp att vaccinera sig mot covid-19. Äldre över 75 år prioriteras först när tidsbokningen öppnar den 15 augusti, meddelar Region Halland.

Snart kan du boka påfyllnadsdos mot covid-19
Region Halland har noterat att antalet fall av covid-19 ökar igen och för de som vill bättra på sitt skydd mot virussjukdomen öppnar tidsbokningen för 75-plussare den 15 augusti. Foto: Arkivbild

Region Halland meddelar att vaccinationen mot covid-19 startar den 1 september men att bokningen av vaccinationstider öppnar måndagen den 15 augusti för alla som är 75 år och äldre.

Därefter öppnar bokningen stegvis.
– Vi vill skapa möjlighet för de över 75 år att boka tid först både digitalt och på telefon. Det finns gott om vaccinationstider, framför allt på vaccinationscentraler, men även på de vårdcentraler som vaccinerar mot covid-19, säger Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdrag, vid Region Halland.
– Det kan bli ett hårt tryck på telefonbokningen de första dagarna och då ber jag dig avvakta någon dag och försöka igen. Kan du boka digitalt uppmanar jag dig att göra det. Alla som vill kommer att kunna få vaccinationstid.

Från den 15 augusti har personer som är födda 1947 eller tidigare möjlighet att boka vaccinationstid. Från den 22 augusti kan personer födda 1957 boka och från den 29 augusti är det fritt fram för personer från 18 år i riskgrupp.
– Vaccination skyddar mycket bra mot svår sjukdom och död i covid-19. Vi ser dock att skyddseffekten avtar hos våra äldre med tiden och därför behöver påfyllnadsdoser ges för att förstärka och förlänga skyddet. Smittspridningen är just nu på en rätt så hög nivå och det är därför viktigt att ta påfyllnadsdosen när den erbjuds, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo.

Personer i riskgrupp kan till exempel vara gravida, personer med nedsatt immunförsvar och personer med hjärt- och lungsjukdom. Höstdosen kan dock tidigast tas fyra månader efter den senaste dosen och under vecka 32 och 33 skickar Region Halland ut ett brev till personer som är 65 år eller äldre.

Region Halland erbjuder även vaccination till personer mellan 18-64 år, som inte rekommenderas en höstdos, men som önskar ytterligare en påfyllnadsdos. Från den 5 september kan dessa personer boka vaccinationstid.

I Laholms kommun går det enbart boka vaccinering genom 1177 på vårdcentralen Centrum i Laholm.
– Alla vårdcentraler har vaccin hemma, men på de övriga finns det ingen möjlighet att boka tider digitalt via 1177. Sen kommer också vaccinationsbussen att besöka Laholm och andra orter i Laholms kommun under september och oktober, säger Bibi Estev.


Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdrag vid Region Halland, berättar att vaccinationsbussen kommer att dyka upp på flera orter i Laholms kommun i september och oktober. Foto: Region Halland