SAMHÄLLE 2022-08-27 KL. 06:55

Slut på gratisladdandet av elbilar

Av Carina Nilsson

Några dagar efter att LT uppmärksammade att olika personer gratisladdade sina elbilar på de övertäckta laddplatserna i Skummeslövsstrand bröts strömmen.

Slut på gratisladdandet av elbilar
Efter att LT kunde avslöja att elbilsägare laddade bilen gratis med kommunens laddare bröts strömmen under fredagen

Dessutom blev det slut på gratisladdandet vid kommunens laddplatser även i Mellbystrand och Laholm.

Det var boende i Skummeslövsstrand som uppmärksammade LT:s reporter på att det ofta stod elbilar på laddning vid laddplatserna nere vid Ängen i Skummeslövsstrand.
Detta trots att laddplatserna var övertäckta och egentligen inte skulle användas utifrån kommunens planering 2020.

Samtidigt har det också gått att ladda på kommunens bekostnad vid laddplatserna på Tivolitorget och vid Hökafältet i Mellbystrand.Men nu är det slut med gratisladdandet. I fredags kopplade SHK:s personal bort strömmen berättar Robert Pragler som är driftchef på Laholms Kommun.
— Kommunen ska naturligtvis inte gynna elbilsägare, och inte ge bort el, framför allt inte i dessa tider när elpriserna skjutit i höjden, säger han.

Att elen bryts först nu beror framför allt på att driftenheten har varit underbemannad till följd av sjukskrivningar och de har varit tvungna att prioritera andra saker.
— Planen har också varit att införa betalningslösningar men laddstolparna är för gamla. En del är trasiga och det är svårt att hitta resevervdelar till dem, säger Robert Pragler.

Ärendet med elbilarna och kommunens framtida policy för laddplatser kommer att tas upp i samhällsbyggnadsnämnden under hösten. Robert Pragler har fått i uppgift att ta fram ett underlag i ärendet.
— Det ska så klart finnas laddplatser även i framtiden men man ska inte ladda på kommunens bekostnad, Det var kanske principiellt fel från början — även om elen var billig då, säger han.