-
SAMHÄLLE 2022-09-29 KL. 06:47

Slår ett slag för jobb inom jord och skog

Av Rickard Gustafsson

Varifrån kommer maten vi äter och vad innebär det egentligen att arbeta inom skogs- och lantbruk? Två av många frågor som kommunens högstadiesjuor fått svar på under LRF Laholms projekt ”Sjuor på gård”.
– Vi vill visa upp vad det handlar om och berätta att det finns jobb efter utbildningen, säger Kerstin Nilsson.

Slår ett slag för jobb inom jord och skog
Molly Törnkrantz från Veinge myste med de unga kalvarna under besöket på Larsgård i Veinge by. I bakgrunden ses naturbrukseleven Louise Blomsterberg som studerar på Segragymnasiet i Östra Ljungby. Foto: Rickard Gustafsson

Efter decennier av snabb kunskaps- och teknikutveckling inom skogs- och lantbruket har branschen genomgått en total strukturomvandling. Bilden av en lantbrukare med en grep i handen och gödsel upp till knäna håller långsamt på att suddas bort.
Trots det lever fortfarande myten om att yrkena är slitsamma och skitiga trots att maskiner och datorer i hög grad ersatt de tuffaste arbetsmomenten.

Kerstin Nilsson på LRF Laholm berättar att organisationen tillsammans med Växa och vuxenutbildningen på Campus Laholm vill reformera synen på att arbeta inom gröna näringar. Syftet med projektet, som pågått i tre år, är att öka kunskapen och väcka ungdomars intresse för att studera till jobb inom skogs- och lantbruket.

Branschen skriker nämligen efter yrkeskunniga, men få väljer att utbilda sig.
– Förr hade man någon i släkten som jobbade i näringarna, men så är det inte idag. Det är väldigt få barn och ungdomar som känner någon och därför behöver vi arbeta med att visa upp vad det handlar om. Det finns jobb efter utbildningen, säger Kerstin Nilsson.

Samtliga sjuor på kommunens högstadieskolor har därför under veckan varit ute på tre olika gårdar i kommunen för att få inblick i hur det är att jobba på lantbruk och målet är att trygga återväxten till naturbruksgymnasierna.

Under onsdagen var det lantbrukaren Johan Strömstedts företag på Larsgård i Veinge by som stod i rampljuset. Till sin hjälp för att demonstrera hur livet på landet fungerar fanns naturbrukselever från Munkagårdsgymnasiet och Segragymnasiet.
– Det är viktigt för ungdomarna att de får reda på hur lantbruket fungerar och får veta var vår mat kommer ifrån. Vi lär oss också på att komma ut och berätta, säger Louise Blomsterberg som kommer från Ekasjö mellan Ahla och Skogaby men som går i trean på Segragymnasiet.

Louise stod själv på en station där hon och några andra naturbrukselever visade hur man väger kalvar och förmedlade information om allt från uppfödning till var maten på tallriken kommer ifrån.
Hon berättar att kunskapsnivån både bland elever och lärare på sina håll är sisådär.
– Vi har fått frågor om man äter kor? Jag upplever det som att alla inte förstår var köttet på Ica kommer ifrån. Det var till och med en lärare som inte åt kalvkött för att hen trodde att det kom från nyfödda kalvar, men så är det ju inte. Kalvkött kommer från unga nötkreatur som nästan är fullvuxna, förklarar Louise.


Anton Mårtensson går i sjuan på Veingeskolan och vill i framtiden jobba som skogsmaskinsoperatör. Foto: Rickard Gustafsson


Vid en annan station kliver LT:s reporter upp i en traktor där Anton Mårtensson från Skogaby får förklarat för sig hur traktorns datorutrustning fungerar av Melker Jensen som arbetar på Niklas Nilssons maskinstation, Veinge.
– Det är kul att få komma ut och titta på hur det går till. Det roligaste hittills har varit att testa att köra minilastare och jag tycker att de stora maskinerna är intressanta, säger Anton.
Skulle du kunna tänka dig att jobba inom lantbruk eller skogsbruk?
– Det är mycket stor chans att jag kommer att söka till naturbruksgymnasiet. Jag gillar skogen och mitt drömjobb är att bli skogsmaskinsoperatör.

På en annan station visade Linus Andersson från Munkagårdsgymnasiet sjuorna hur man byter svärd på ett motorsåg och demonstrerade sedan hur man sågar.
Nemo Hedlund från Veinge visade prov på talang och fixade svärdsbytet galant efter att ha fått instruktioner.
– Det var kul, men inte så svårt. Men jag tror inte att jag kommer vilja jobba i skogen för jag vill hellre bli snickare.

Linus Andersson hoppas att projektet ska medföra att fler utbildar sig till skogs- och lantbruksyrken.
– Det är kul att visa de yngre hur det funkar. Förhoppningsvis leder det här till att det kommer några nya till vårt gymnasium. Trä är framtidens material och används till mer och mer saker och jag tror att det är ett framtidsyrke eftersom det behövs folk inom skogsbrukssektorn men också inom lantbruket.


Nemo Hedlund hade inga som helst problem med att byta svärd på en motorsåg efter att Linus Andersson på Munkagårdsgymnasiet instruerat hur det går till. Foto: Rickard Gustafsson