SAMHÄLLE 2023-01-16 KL. 06:02

Skummeslövsbo blir tillfällig regiondirektör

Av Rickard Gustafsson

Regiondirektör Jörgen Preuss aviserade redan ifjol att det var dags att gå i pension. Fram tills att en ny regiondirektör rekryterats har skummeslövsbon och tidigare knäredsbon Cristine Karlsson utsetts att styra Region Halland. Karlsson karriärsresa började som kurator på en ungdomsmottagning och 20 år senare har hon nått toppen.

Skummeslövsbo blir tillfällig regiondirektör
Cristine Karlsson, bosatt i Skummeslövsstrand, har varit HR-direktör i nio år och suttit i Region Hallands ledningsgrupp sedan 2013. Nu blir hon tillförordnad regiondirektör. Foto: Rickard Gustafsson

Skummeslövsbon Cristine Karlsson, 51 år, blir ”högsta hönset” när hon i februari axlar rollen som tillförordnad regiondirektör i Region Halland.

Hon tillträder 6 februari och verkar tills Jörgen Preuss efterträdare rekryterats. Karlsson tar därmed över rodret som högsta tjänsteman för organisationen som har 8 000–9 000 anställda.
– Innan en ny regiondirektör är på plats är det viktigaste för oss att vi har ett fortsatt stabilt ledarskap som kan fortsätta leda i den riktning vi vill ha. Vi är övertygade om att Cristine kommer att axla rollen på allra bästa sätt under den här tiden, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Utnämningen förvånar inte på något sätt då Cristine Karlsson suttit i regionledningsgruppen i tio år, varav majoriteten av tiden som HR-direktör och direkt understött regiondirektören.
– Jag har jobbat nära och biträtt Jörgen Preuss i flera år så det känns både stabilt och naturligt. För mig är det inte överraskande och konstigt på något sätt. Men det är klart att det är spännande att få kliva in i den rollen under en period och ha det yttersta ansvaret för en jätteviktig organisation, säger Cristine Karlsson till LT.

Du har jobbat i 20 år inom Region Halland. Efter så lång tid kan man väl verksamheten innan och utan?
– Haha! Den är så stor och sammansatt så det tror jag inte att någon vågar påstå. Men jag är väl en av dem som fått chansen att jobba länge och också varit på flera olika positioner.


Karriären inom Region Halland har gått stadigt uppåt efter att Cristine Karlsson 2001 lämnade arbetet inom socialförvaltningen i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson


Karlsson, utbildad socionom, har verkat hela yrkeskarriären inom offentlig sektor och faktum är att hon 1994 startade sin resa inom socialförvaltningen i Laholms kommun. 2001 gick hon över till Landstinget i Halland och där har hon klättrat hela vägen till toppen.
I början arbetade hon med patienter som kurator på vårdcentral och ungdomsmottagning. Första chefsjobbet fick hon 2005 på Halmstads sjukhus.
– Sedan dess har jag haft olika chefsroller på olika nivåer inom sjukvården och de senaste nio åren har jag varit HR-direktör. Så jag har verkligen klättrat inom organisationen.

Som högsta tjänstemän blir man ju också mer medial, hur känns det?
– Det är jag bekväm med för jag har haft en hel del mediekontakter under mina nio år som HR-direktör. Det är både en rolig och viktig del av rollen som chef att kommunicera med skattebetalarna, invånarna och samarbetspartners och hantera medier.

Uppvuxen i norra Skåne tog kärleken henne till Knäred som blev boplatsen i drygt 20 år. Cristine har även suttit en kort period i Halmstads BK:s styrelse och de fotbollsspelande sönerna Alfred och Gustav har flitigt synts i LT:s sportrapportering. Hennes man Johan äger och driver sedan många år familjeföretaget Knäreds Kyckling.

Sedan några år tillbaka är familjen bosatt i Skummeslövsstrand.
– Jag trivs bra i Laholms kommun. Knäred med sin bykultur gav oss fantastiska år när barnen växte upp. Nu har vi ett annat liv ute vid kusten med ett växande område i kommunen. Det finns väldigt mycket positivt i Halland och Laholms kommun och som orienterare är jag egentligen i själ och hjärta en skogsperson. Men kombinationen av skog och hav är den optimala livsmiljön.

Tävlar du i orientering också?
– Jag har tävlat i 30 år, men sista åren har jag haft lite bekymmer med min syn så det är något år sen jag tävlade. Man ska ju helst kunna läsa kartan också, skämtar Cristine som hållit fast vid ungdomsklubben OK Torfinn i Bjärnum där hon som yngre tävlade i både Tiomila och O-Ringen.


Cristine Karlsson tillträder officiellt den 6 februari men tar för fototillfällets skull plats på regiondirektörens plats i styrelserummet. Foto: Rickard Gustafsson


När den nya regiondirektören är på plats kommer Karlsson ta ett halvt kliv tillbaka och får då en nyinrättad tjänst som biträdande regiondirektör.

Regiondirektören kommer lägga fokus på externa samarbeten med andra regioner, kommuner, länsstyrelse och näringslivet medan biträdande har fokus på ledarskapet inom regionkontoret och den egna organisationen.
– Formellt sett är tjänsten helt ny, men i praktiken har jag jobbat i den rollen i några år kombinerat med att jag varit HR-direktör. Jag har haft dubbla uppdrag så det vi gör nu är att vi formaliserar en roll fullt ut som biträdande regiondirektör, säger Cristine som vill fortsätta jobba inom offentlig sektor.
– För mig är ett jobb i offentlig sektor ett av de mest intressanta, spännande och utmanande arbeten man kan ha, eftersom det är en verksamhet som är så viktig för så många människor och för samhället.


Fakta: Cristine Karlsson

Ålder: 51
Familj: Maken Johan, barnen Alfred, 26 och Gustav, 24.
Bor: Ursprungligen från Bjärnum. Bodde 23 år i Knäred och lever sedan 2017 i Skummeslövsstrand.
Fritidsintressen: Orientering och styrketräning.
Aktuell: Börjar nya tjänsten som tillförordnad regiondirektör i Region Halland den 6 februari.